A sütőtök az ősz csemegéje. A legtöbbször sütve készítik el, pedig más ételek is készülhetnek belőle. Ha valaki tudja tárolni, hogy tavasszal is legyen még, sárgabarackkal összefőzve, nagyon finom lekvár készülhet belőle. Most, hogy kezdenek bejönni a hideg napok, egy fárasztó nap után jól esik egy tányér jó forró leves. A sütőtökből készült krémleves, alig fél óra alatt kész is, amellett, hogy laktató, nagyon finom is.
Hozzávalók
1kg sütőtök /héja és magja nélkül/
1 vöröshagyma
3k olaj
2dl főzőtejszín
1húsleves kocka
1kk kakukkfű
1kkgyömbér
só
Elkészítés
A 3kanál olajon üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát. A sütőtököt két centis kockákra vágjuk, és a megpirított hagymára tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, bele tesszük a leveskockát, a kakukkfüvet, gyömbért, és fedő alatt tíz percig főzzük. Ha szükséges sózzuk. Ha a sütőtök megpuhult, levesszük a tűzről, hozzá adjuk a tejszínt, turmix gépben, vagy botmixerrel szép krémesre keverjük. Csak annyi időre tesszük vissza a tűzre, amíg vissza forr. Szépen be fog sűrűsödni.
Pirított kenyér, vagy zsemle kockákkal tálaljuk. Adhatunk hozzá kis tejfölt, vagy hántolt, pirított tökmagot.
A sütőtökkrémleves készülhet édesen is, amikor a leveskocka helyett egy-két kanál mézet adunk. A gyerekek imádni fogják. Kevés rozmaringgal is ízesíthetjük, a főzőtejszín helyet készülhet tejföllel. Van aki a leveskockát felfőzi alaplének, de szerintem ugyan az az ízhatás érhető el, ha a kockát a készülő ételbe tesszük bele.
Jó főzőcskézést
Jó étvágyat