Sütőtök krémleves

                                               

A sütőtök  az ősz csemegéje. A legtöbbször sütve készítik el, pedig más ételek is készülhetnek belőle. Ha valaki tudja tárolni, hogy tavasszal is legyen még, sárgabarackkal összefőzve, nagyon finom lekvár készülhet belőle.  Most, hogy kezdenek bejönni a hideg napok, egy fárasztó nap után jól esik egy tányér jó forró leves. A sütőtökből készült krémleves, alig fél óra alatt kész is, amellett, hogy laktató, nagyon finom is.

Hozzávalók

1kg sütőtök /héja és magja nélkül/

1 vöröshagyma

3k olaj

2dl főzőtejszín

1húsleves kocka

1kk kakukkfű

1kkgyömbér

Elkészítés

A 3kanál olajon üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát. A sütőtököt két centis kockákra vágjuk, és a megpirított hagymára tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, bele tesszük a leveskockát, a kakukkfüvet, gyömbért, és fedő alatt tíz percig főzzük. Ha szükséges sózzuk. Ha a sütőtök megpuhult, levesszük a tűzről, hozzá adjuk a tejszínt, turmix gépben, vagy botmixerrel szép krémesre keverjük. Csak annyi időre tesszük vissza a tűzre, amíg vissza forr. Szépen be fog sűrűsödni.

Pirított kenyér, vagy zsemle kockákkal tálaljuk. Adhatunk hozzá kis tejfölt, vagy hántolt, pirított tökmagot.

A sütőtökkrémleves készülhet édesen is, amikor a leveskocka helyett egy-két kanál mézet adunk. A gyerekek imádni fogják. Kevés rozmaringgal is ízesíthetjük, a főzőtejszín helyet készülhet tejföllel. Van aki a leveskockát felfőzi alaplének, de szerintem ugyan az az ízhatás érhető el, ha a kockát a készülő ételbe tesszük bele.

Jó főzőcskézést

Jó étvágyat

Tovább a blogra »