A Hortobágyi húsos palacsinta, nem éppen az az étel, ami, este a munkából hazarohanva tíz perc alatt elkészül. Maga a pörkölt alap készülhet sertéslapockából, csirkehúsból, akár pulykából is, de marhából is. A palacsinta a köztudatba édes, van, aki éppen e miatt idegenkedik a sós palacsintától, de csak addig, amíg meg nem kóstolja.
Hozzávalók
40 dkg darált sertéslapocka
1 db hagyma
1gered foghagyma
5+5 dkg zsír
1 tk pirospaprika
25 dkg liszt
3 db tojás
4 dl tej vagy szódavíz
3 dl tejföl
só
Elkészítés
A hagymákat apróra kockázzuk, és az 5 dkg zsíron üvegesre pirítjuk, rá tesszük a darált húst, sózzuk, és fehéredésig pirítjuk. Rá tesszük a pirospaprikát, és felöntjük 1dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük.
A palacsintához, a lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojásokat, sózzuk,/ picit bátrabban, mintha sima palacsintát készítenénk/ és a tej /szódavíz/ felével jól kikeverjük, majd a maradék folyadékkal felhígítjuk. Ha nem sikerült szép simára a tésztánk, tésztaszűrőn át szűrjük. A palacsintasütőt,/ lehet egy nagyobb serpenyő is/ vékonyan kizsírozzuk, amikor már jó forró, egy merőkanál tésztát öntünk bele, és a sütő forgatásával szét terítjük, két perc alatt megsütjük, majd egy széles pengéjű késsel óvatosan megfordítjuk, ezt a felét is sütjük két percig, ha kész tálra csúsztatjuk. A tészta masszából, KB 12-14 palacsintát tudunk sütni.
A kész pörköltből, szűrőkanállal kiszedjük a húst, a visszamaradt szafthoz hozzá adjuk a tejfölt, simára keverjük, és csak addig tesszük vissza a tűzre, amíg visszaforr. A kiszedett húshoz teszünk, a tejfölös szaftból egy-két kanállal jól elkeverjük, hogy egy viszonylag kenhető masszát kapjunk.
Egy közepes sütőtál aljára teszünk három kanál szaftot, amit jól elsimítunk. A palacsintákat megtöltjük a húsos masszával, két szembe szélét kicsit felhajtjuk, és feltekerjük, mint egy kis batyut. Szorosan egymás mellé fektetjük a sütőtálba, és a maradék szaftot rá kanalazzuk. 200 fokos sütőbe 10percig sütjük.
Tálaláskor adhatunk mellé kis tejfölt. Nagyon kiadós, és finom, egy könnyű levessel akár az ünnepi asztalra is kerülhet.
A palacsinta leírását azért tettem bele, mert gondoltam azokra is, akik most ismerkednek a főzés tudományával.
Azt hogy a pörköltalapot ki hogyan készíti, az egyéni ízléstől függ. Lehet tenni bele kis zöldpaprikát, paradicsomot, esetleg ezek helyett egy kanál lecsóalapot, paprikakrém sem rontja el.
Jó étvágyat
Jó főzőcskézést