Charlotte torta, epres joghurt krémmel.

A Charlott tortát azok kedvelik akik a kevés piskóta sokk krém kombót szeretik. Ez egy viszonylag gyors, és olcsó sütemény, nem kell csicsázni mert nagyon mutatós, csak betöltve is. Persze lehet díszíteni tejszínhabbal, vagy a tortába kerülő krémmel. Ha sikerül elég masszív krémet létrehoznunk, akár burkolt torta alapja is lehet, Focilabdának pl. nagyon kiváló, hisz maga a torta is félgömb. Persze lehet más formába is készíteni, akár őzgerinc, vagy kuglóf formában is mutatós.

Hozzávalók: piskótához

5db tojás

5kanál cukor

5kanál liszt

1cs vanillincukor

fél citrom reszelt héja

1kkanál sütőpor

csipet só

Krémhez:

500g epres joghurt / 1 nagy pohár/

250ml tejszín

1cs zselatin

baracklekvár

Elkészítés:

Egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval, kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral a vanillincukorral, citrom héjjal habosra keverjük, és óvatosan beleforgatjuk, a sütőporral elkevert lisztet. A Felvert tojásfehérjéhez adjuk a sárgájás masszát, és ügyelve a hab ne törjön össze, óvatosan elkeverjük. Az így elkészített tésztát tepsibe öntjük, és elsimítjuk. 180 fokos sütőben, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. A kisült piskóta lapot, lazán feltekerjük, mint egy roládot, és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. hozzá keverjük a joghurtot. A zselatint, 6 kanál vízbe elkeverjük, amikor megdagadt, gőz fölött felolvasztjuk. /nem szabad forrnia/ A felolvasztott zselatint két kanák krémmel simára keverjük, és jól összedolgozzuk a többi krémmel.

A kihűlt piskótáról, lefejtjük a sütőpapírt, és megkenjük baracklekvárral. a lekváros piskótát elfelezzük, és mindkét rész szorosan feltekerjük. Az így elkészített piskóta tekercseket, 1-1,5cm szeletekre vágjuk. Egy, lehetőleg félgömb alakú jénait, vagy keverőtálat, /én nagyobb tésztaszűrőben készítem/ kibéleljük folpakkal, és a piskóta szeletekkel kirakjuk körbe, egészen a peremig, és az elkészített krémet beleöntjük, a maradék piskótával, kirakjuk az alját, talpát készítünk. Pát órára hűtőbe tesszük, majd tányérra borítva leszedjük a folpakkot, és már tálalhatjuk is, vagy kedvünk szerint díszíthetjük.

Ezt a süteményt bármilyen ízesítésű joghurtból el lehet készíteni. Lehet gazdagítani, konzerv, vagy ha éppen idény van, friss gyümölcs darabokkal. A fagyasztott gyümölcs erre nem alkalmas, mert sok levet enged.

Nekem van egy régi zománcozott tésztaszűrőm aminek lábai vannak, erre a célra nagyon megfelel. Vagy ha gömb alakú piskótára van szükségem, ebben sütök kétszer hat tojásból. Nem kell mindig drága formákat venni, a meglévő edényeket kis fantáziával, használhatjuk.

Tovább a blogra »