Hímes tojás, kicsit másként

  A húsvétra készülődve sokan a tojás festésen gondolkodnak. Mit hogyan, hogy szép mutatós tojásokat kapjanak. A tojások mellé persze szükség van aprósüteményekre is, amivel meg lehet kínálni a vendégeket. Én ötvöztem a kettőt. Maga a linzertészta sokáig eláll, nem mellesleg finom is, írókamázzal díszítve, mutatós is.

Hozzávalók:

50dkg liszt

30dkg vaj, v margarin

20dkg cukor + 1vanilliáscukor

2 db tojássárgája

Csipet só

Írókamázhoz:

1db tojásfehérje

1 teáskanál citromlé

20-25dk porcukor

Elkészítés :

A lisztet deszkára szitáljuk, hozzá keverjük a cukrot, a sót, a vajat, v margarint rákockázzuk, és egy éles késsel jól eldolgozzuk. Mikor már a nem látunk benne vajdarabokat, beletesszük a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fontos, hogy kézzel csak a lehető legrövidebb idei dolgozzunk vele, mert a kéz melegétől a vaj megpuhul. Kicsit kemény tésztát fogunk kapni. Hideg helyre tesszük pihenni, fél órára.

A tésztát 3mm vastagságúra nyújtjuk, nagyobb kb. 7-8 cm pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, kicsit igazítunk rajta, hogy tojás alakú legyen. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.  180fokra előmelegített sütőbe 10-15 perc alatt készre sütjük. Nem szabad meg barnulnia a tetejének!

Írókamáz:

A tojásfehérjét elkeverjük két kanál porcukorral, gőz fölött kevergetve felmelegítjük. Kb.70 fok az ideális, akkor még nem csapódik ki a tojás. Ha nincs cukor hőmérőnk, az ujjunkkal is ellenőrizhetjük. Akkor jó ha csíp. Hagyjuk visszahűlni, és hozzá keverünk annyi porcukrot, hogy a kanálról már nem folyik le. / nem kell habosítani/ Színezhetjük is, akár folyékony festékkel is. 

A kisült, és kihűtött linzer tojásokat kiskanál segítségével bevonjuk az íróka mázzal. Ha nem terül szépen pár csepp citromlével lazíthatunk rajta. A színezett írókát habzsákba /én szilikonos sütőpapírból szoktam kis tölcséreket készíteni/ mintákat rajzolunk a tojásokra. Ha még száradás előtt tesszük, akkor szépen bele simul az alapba, ha száradás után akkor kiemelkednek a minták. Mindkét megoldással szép “hímes tojásokat” készíthetünk.

A linzer tészta sok oldalúan felhasználható. Készíthetünk belőle lenszerkarikát, amikor minden második kiszúrt karika közepéből egy kis karikát kiszúrunk, sütés után baracklekvárral összeragasztunk egy sima és egy kiszúrt süteményt, porcukorral megszórva tálaljuk. Vagy, két linzer korongot szintén összeragasztunk baracklekvárral, és olvasztott csokival leöntjük.

Jó sütögetést, jó étvágyat hozzá.

Tovább a blogra »