Diós patkó

Nincs karácsony bejgli nélkül. Van aki a kelt, van aki vajas tésztára esküszik. Van aki a kettőt ötvözi. Én a fenti receptet anyukámtól tanultam.

Hozzávalók:

1kg liszt

15dk cukor

3dkg élesztő

1 tojássárgája + 1 egész

2,5 dl tej

15 dkg zsír

csipet só

Töltelék:

1kg dió/darálva.

20dkg cukor

1 citrom reszelt héja

pár csepp citromlé

Elkészítés:

1dl langyos tejbe egy kiskanál cukrot elkeverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük benne a cukrot sót, közepébe mélyedést készítünk, ide kerül a tojás sárgája, a felfutott élesztő, és még 1-15 dl tej. Összedolgozzuk. Még ragadni fog. A zsírból kb fél diónyit a tenyerünkbe veszünk, és bele dolgozzuk a tésztába. Addig kell a zsírt adagolni amíg szép sima tésztát kapunk, és már sem a kezünkhöz, sem a tálhoz nem ragad. Langyos helyen duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, előkészítjük a tölteléket. A legjobb, ha frissen darált dióval dolgozunk. A diót összekeverjük a cukorral, beletesszük a citrom héját, és a levét. Ízesíthetjük, fahéjjal, esetleg előzően rum, vagy rum aromába áztatott mazsolával is.

A megkelt tésztát deszkára borítjuk, éles késsel két egyenlő részre osztjuk. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral béleljünk ki. A tészta egyik felét kinyújtjuk, próbáljunk, megközelítőleg, négyzet alakot nyújtani, aminek oldalai a tepsi méretével megegyeznek. A kinyújtott tészta közepére öntjük a dió töltelékfelét, elsimítjuk egyenletesen úgy, hogy a széleknél körbe kb két centit kihagyunk. Lazán feltekerjük, a két végét benyomkodjuk, megakadályozva a töltelék kihullását, óvatosan a tepsibe csúsztatjuk, hagyva oldalt annyi helyet az edény falától, hogy legyen helye meg kelni. A másik tésztával is így járunk el.

Az egész tojást felverjük, nem kell habosítani, egyenletesen megkenjük a roládokat, fél órát, langyos helyen kelesztjük, majd újra megkenjük tojással, és 180 fokos sütőbe félóra alatt megsütjük. A sütőből kivéve, meghintjük hideg vízzel, és konyharuhával letakarjuk. Ettől lesz szép cserepes a kalácsunk.

A diós mellett nagy kedvenc még a mákos bejgli is, amibe a tölteléke, 1/2kg finomra őrölt mák, 20dkg cukor, citrom reszelt héja,és pár csepp leve, tehetünk bele mazsolát is, 1/2 dl forró tejjel keverjük el, ettől nem lesz száraz a mák a süteménybe.

Gesztenye töltelékkel is elkészíthetjük, ehhez fél kiló gesztenye masszát használjunk, amit rumaromával lazítunk, ezt kenjük egyenletesen a süteménybe. Cukrozni csak akkor kell, ha nagyon édesre szeretnénk, mert a gesztenyemassza már alapból is édes.

Jó sütögetést.

                                                                     BOLDOG KARÁCSONYT!!!!!

Tovább a blogra »