Kakaós virág

Ez a különleges sütemény akár az ünnepi asztal dísze is lehet. A látszat ellenére egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.

Hozzávalók: 0.5kg liszt

15dkg margarin

3dkg élesztő

1+1 tojás

15dkg cukor

1.5-2 dl tej

Töltelékhez: 2 kanál kakaó

10-15 dkg cukor.

Elkészítés

Fél deci tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy kiskanál cukrot, és az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni. A lisztet a cukorral, sóval, margarinnal jól elkeverjük, hozzá ütünk egy tojást, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és kevés langyos tejjel, könnyű tésztát gyúrunk. Jól ki kell dolgozni a tésztát, hogy sima legyen. Négy részre osztjuk a kész tésztát, cipókat formálunk belőle, meleg helyen fél órát kelesztjük.

Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A megkelt cipókat vékonyra kinyújtjuk, egy nagyobb tányért, ami 30cm körüli, ráborítjuk a kinyújtott tésztára és körbe vágjuk. Az így kapott lapot a tepsibe tesszük, vigyázva, hogy a kerek formáját megtartsa. Kicsit meg kenjük tejjel, és megszórjuk a kakaós porcukorral. A következő lapot is kinyújtjuk, körbevágás után ráborítjuk a kakaós lapra. amikor a negyedik lapot is rátettük a kakaóval meghintett lapokra, arra már nem kell kakaó, egy sima 2dl poharat a sütemény közepére teszünk, a szélesebb fele legyen a tésztán. Erre azért van szükség, hogy a bemetszések után a közepe szép kerek maradjon. Egy éles késsel, először mintha feleznénk a süteményt a pohár széléig bevágjuk, majd újra felezzük, 16 egyenlő cikkre vágjuk.

Óvatosan, hogy a kakaó ne nagyon szóródjon ki, két cikknek a végét megfogjuk, és egymással ellentétes irányba megcsavarjuk kétszer, a végüket egymáshoz nyomjuk. Nyolc szirmot fogunk kapni. Megigazgatjuk, hogy a szirmok végei is kerekek legyenek, tojással megkenjük és egy félóra kelesztés után, 170 fokon 30-35 percig sütjük.

Ezt a süteményt elkészíthetjük más töltelékkel is. Mák, dió, . A finomra darált, porcukorral elkevert mákra egy kevés forró tejet öntünk, kis reszelt citromhéjat adunk hozzá. A diót lekvárral, keverjük el, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, de nagyon jó ízt is ad a dió tölteléknek.

Jó étvágyat.

Jó sütögetést.

Tovább a blogra »