Vörös bársony torta

És most jöjjön egy igazi különlegesség, a Red velvet, vagyis a vörös bársony torta. 

Ez a sütemény Amerikából származik. Utána olvastam kicsit, és azt írják a nevét a különleges színéről kapta, ami az író és a kakaó egymásra hatása hoz létre. Szerintem eredetileg inkább vörösesbarna volt, mostanában ételfestékkel érik el a szép vörös színt.

Manapság valódi íróhoz nehéz hozzájutni, ezért általában tejföllel, vagy kefirrel helyettesítik.  Az írót sokan azonosítják a tejsavóval, pedig nem ugyan az. Vagyis igen, de a tejfeldolgozás más fázisaiba jutnak mindkettőhöz, így az íze, és az összetétele is más.

Az író a vajgyártás mellékterméke. A tejszín, mint tudjuk édeskés, mert még a tej nem savanyú, amikor megjelenik a tetején egy vékony sárgás réteg, ami a tejszín. Ebből köpülik a vajat és jutnak hozzá az értékes íróhoz, míg a tejsavó az aludttej leszűrésekor marad vissza.

A vörös bársony torta, túrókrémmel készül, aminek a túrón kívül a mascarpone a fő eleme. A mascarpone is tejszínből készül, jellegtelen íze miatt a cukrászatban nagyon sok krém egyik alapanyaga. Sokan nem szeretik jellegtelen ízét, ők használhatnak otthon készített pótlót is, ami egy nagy dobozos 20% tejfölből készül, oly módon, hogy a tejfölt lehetőleg törés nélkül egy ritka szövésű konyharuhába öntjük, a ruha sarkait összefogjuk átlósan, és mint a túrót lecsepegtetjük. Legalább egy éjszakát, de jobb, ha 24 órát hagyjuk csepegni.

Hozzávalók a tésztához

22dkg liszt

22dkgcukor

22dkg vaj v margarin

2 kanál kakaó

2 tojá

2dl tejföl

1 vaníliacukor

1 kkanák sütőpor

Csipet só

1kanál piros ételfesték /folyékony/

Krémhez:

25dkg túró

10dkg cukor

1vaníliás cukor

25dkgmascarpone

250ml tejszín

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a kakaót, vaníliás cukrot, a sót, sütőport, és összekeverjük.

A lágy vajat /margarint/ a cukorral habosra keverjük. Bele tesszük a tojásokat, ezzel is keverjük két-három percig, majd a tejfölt és az ételfestéket is hozzá adjuk. A lisztes keveréket két részben adjuk hozzá, óvatosan összeforgatjuk. Nem lesz olyan lágy a tésztánk, mint a piskóta. Egy 26cm tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, és bele ötjük a masszát. 170’ sütőbe 30-40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

A túrót a mascarponével jól elkeverjük / én botmixerrel egyneműsítettem. / hozzáadjuk a felvert tejszínt, a cukrot, /ízlés szerint lehet több is/ és jól összekeverjük.

A kihűlt tésztát három lapba vágjuk, a krémet három részre osztjuk. Egy-egy rész kerül a lapok közé, igyekezzünk egyenletesen elsimítani, egy résszel pedig bevonjuk a tortát. kevés krémet hagyva a díszítésre, aminek csak a fantáziánk szab határt.

Jó szívvel ajánlom kezdő sütögetőknek is, mert igaz ez egy különleges torta, de nagyon egyszerű elkészíteni.

Videó : https://youtu.be/806nfa2PUto

Jó étvágyat, jó sütögetést.

Tovább a blogra »