A lecsó a magyar konyha egyik legvitatottabb étele. Ahogy a pörköltnek sincs kőbe vésett receptje, úgy a lecsónak sem. Tájegységenként változik az elkészítési módja. Van, aki füstölt szalonnát süt alá, mint én is, más zsírral készíti, füstölt kolbász karikáz bele. Hogy mennyire legyen csípős az egyéni ízlés dolga. / Úgy jó ha lángol, mondják sokan, sajnos nekem is le kell az ilyen élvezetekről mondani/ Az is vitára ad okot mibe kell elkészíteni. Én, ahogy a pörköltet is régi vastag falú zománcos lábasba készítem, más pedig a bográcsra esküszik, de elkészíthető serpenyőben is.
Hozzávalók:
10dk füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
30-40dkg paprika /+ 1 erős/
25dkg paradicsom
1pár virsli
5tojás
A füstölt szalonnát felkockázzuk, a hagymát vékony karikákra vágjuk, a paprikát is felkarikázzuk. egy kisfazékba forralunk vizet, és ha már forr a végükön keresztbe bemetszett paradicsomokat bele dobjuk. Nem kell főzni! Elég egy két perc. Hideg vízbe kiszedjük, és a héját lehúzzuk róla, a paradicsomot is felkarikázzuk. A virslit is felkarikázzuk.
A szalonnát aranybarnára sütjük egy kisebb serpenyőbe, a zsírját leszűrjük abba az edénybe, amibe készíteni fogjuk a lecsót. a hagymát üvegesre pirítjuk rajta. /Nem szabad barnulnia. /Rádobjuk a paprikát, tíz percig pároljuk, néha átkeverjük, nehogy lesüljön. /Aki roppanósan szereti annak elég négy-öt perc pirítás/ Rádobjuk a paradicsomot, a virslit, és megsózzuk, és készre sütjük. A tojásokat egy tálba jól elkeverjük, és a lecsóra öntjük, jól elkeverjük, három-négy percig forgatjuk, amíg a tojás is meg sül.
Jó étvágyat hozzá.
A mai modern korban már nem csak a klasszikus recept alapján készül lecsó, hanem más zöldségek hozzáadásával is. Lehet a paradicsomot cukkínivel is helyettesíteni. A rásütött tojás helyett, tálalhatjuk galuskával is, de nagyon finom rizzsel, vagy tarhonyával is.