Almás lepény, ahogy én szeretem.

Amikor gyerek voltam, anyukám mindig készített a vasárnapi ebédhez valamilyen süteményt. Rendszerint valami gyors egyszerű, kiadóst. Kevert tészták, piték voltak rendszerint, mert ezekkel nem volt sok gond.

Abban az időben még nem nagyon ismerték a margarint, vagyis hát városban biztos, de a falusi, tanyasi emberek a zsírra esküdtek, vagy a hatvanas években még sok helyen házilag állították elő a vajat.

Ez a sütemény is a gyerekkoromat idézi.

Hozzávalók: 60dkg liszt

                          1+1 tojás

                       10dkg cukor + a szóráshoz

                       15dkg zsír /vagy 20dkg vaj/

                        2dl tejföl

                        1kk sütőpor

                       Csipet só

A töltelékhez: 2kg alma

                        20dkg cukor

                        25dkg darált dió

                        őrölt fahéj

                        zsemlemorzsa

Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a sót, sütőport, cukrot. Összeforgatjuk. A zsírt /vajat/ belemorzsoljuk a lisztes keverékbe, beleütjük a tojást, hozzá adjuk a tejfölt és közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Konyharuhával letakarva félre tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, ízesítjük a cukorral, kevés fahéjjal.

Egy nagyobb tepsit előkészítünk, mivel a tészta zsírtartalma magas nem kell a tepsit semmivel sem bekenni. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.

A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk a tepsi méretére és kibéleljük vele,

zsemlemorzsával megszórjuk a tésztát. Gyengén kinyomkodjuk az alma levét, nem kell nagyon szárazra, mert a dió is vesz fel nedvességet. Az almához keverjük a diót, és egyenletesen elosztjuk a tészta felületén.

A tészta másik felét is kinyújtjuk, a tepsi méretére és befedjük vele a megtöltött süteményt. Tetejét villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, és megszórjuk kristálycukorral.

180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

A kisült pite tejét kicsit meghintjük vízzel, és párpercig konyharuha alatt hagyjuk hűlni.

Ez egy könnyű omlós tészta, amit alma helyett tölthetünk kimagozott meggyel, szilvával, vagy akár túrót is tehetünk bele. A rászórt kristálycukor enyhén karamellizálódik, amitől még finomabb lesz a süteményünk..

Jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Jó étvágyat hozzá.

Tovább a blogra »