Töltött fasírt, krumplipüré takaróban.

Mivel a párom nem szereti az édeset, valamit ki kellett találnom névnapjára. A töltött fasírt a kedvence ezért készült ez a különleges, és finom egy tál étel.

Hozzávalók : 1 kg darált hús

                         2db zsemle

                         1 fej vöröshagyma

                         2-3 gerezd foghagyma

                         2kanál olaj

                         5 kemény tojás+ 1 friss

                         só, bors, pirospaprika

                         ízlés szerint más fűszerek

    A püréhez : 1kg burgonya

                          15dk vaj

                          2dl tej /vagy főző lé/

                          só,

                          babérlevél, /elhagyható/

Amíg a fasírtot elkészítjük, a krumplit oda tesszük főni, egy kanál sóval. Bele dobjuk a babérlevelet. Aki nem szereti, a savanykás ízt az elhagyhatja

A zsemlét beáztatjuk, a húst összekeverjük a fűszerekkel.

A hagymát apróra vágjuk, az olajon megfuttatjuk, a zúzott foghagymával. Nem kell pirítani!

A zsemlét kinyomkodjuk, a hagymás olajjal a húshoz adjuk, ráütjük a tojást, és jól összedolgozzuk. Mehet bele snidling, petrezselyem levél, kurkuma, aki szereti, tehet bele majoránnát is.

Egy tűzálló tálba öntjük, a tetejét elsimítjuk, és forró vízbe mártott evőkanállal tíz mélyedést készítünk, amibe majd a félbevágott főtt tojások mennek. 180 fokon, kb 40 percig sütjük. Én fóliát szoktam rá tenni.

Amíg a hús sül elkészítjük a pürét. A főtt burgonyát összetörjük, a legjobb krumplinyomóval, mert könnyebb lesz vele dolgozni. Még forrón belekeverjük a vajat, és annyi tejet, /v. főző vizet/, hogy lágy maradjon, de ne folyjon.

Ha a hús megsült, a mélyedésekbe helyezzük a félbe vágott tojásokat. Nyomózsákból halmokat nyomunk a tetejére, vagy csak elsimítjuk, és villával csíkozzuk.

Visszatesszük a sütőbe és 10-15 perc alatt készre sütjük.

Savanyúság illik hozzá.

Jó főzőcskézést!

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »