Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók: 60dkg liszt

3dkgélesztő

1citrom reszelt héja /elhagyható/

10dkg cukor

Csipet só

2-3dl tej

10dkg zsír, vagy vaj.

1db tojás

Elkészítés: kb 1dl tejet meglangyosítunk egy kiskanál cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt.

Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a cukrot, sót, reszelt citromhéjat

/aki szereti, tehet bele mazsolát/ beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és annyi langyos tejet,

hogy lágy tésztát tudjunk gyúrni. Ha összeállt, apródonként hozzá gyúrjuk a zsírt, vagy vajat. Szép sima tésztát kell kapnunk! Akkor jó, ha már sem a kezünkhöz, sem a tálhoz nem ragad. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt, négy részre osztjuk. Hármat kisodrunk, az egyik végüket egymásra téve összenyomjuk és megfonjuk. Egy 26cm tortaformát vékonyan kikenünk zsírral, és beletesszük a kalácsot, a két végét egymásra helyezve kicsit megnyomkodjuk. A megmaradt tésztánkból golyókat formálunk, lazán a kalács közepébe tesszük. /Aki tud készíthet egy kis négyes fonást is középre./ Ezek kelés után kitöltik a közepét. Felverjük a tojást és meg kenjük vele. Fél órára, meleg helyre tesszük. A sütöt előmelegítjük 180-190 fokra. A megkelt kalácsunkat újra megkenjük a felvert tojással, ettől lesz szép piros a teteje! 30-35 percig sütjük.

Ha szép piros a teteje, kivesszük, pár csepp vízzel meghintjük, és konyharuhával letakarjuk néhány percre. Ettől megpuhul a külseje.

Mivel ez nem túl édes, kínálhatjuk a sonka és a tojás mellé, de lekvárral megkenve is nagyon finom!

Jó sütögetést!

Jó étvágyat hozzá!

Tovább a blogra »