Katianyus süt-főz

Hortobágyi húsos palacsinta

                                              

 

 

 

A Hortobágyi húsos palacsinta, nem éppen az az étel, ami, este a munkából hazarohanva tíz perc alatt elkészül. Maga a pörkölt alap készülhet sertéslapockából, csirkehúsból, akár pulykából is, de marhából is.  A palacsinta a köztudatba édes, van, aki éppen e miatt idegenkedik a sós palacsintától, de csak addig, amíg meg nem kóstolja.

Hozzávalók

40 dkg darált sertéslapocka

1 db hagyma

1gered foghagyma 

5+5 dkg zsír

1 tk pirospaprika

25 dkg liszt

3 db tojás

4 dl tej vagy szódavíz

3 dl tejföl

 

Elkészítés

A hagymákat apróra kockázzuk, és az 5 dkg zsíron üvegesre pirítjuk, rá tesszük a darált húst, sózzuk, és fehéredésig pirítjuk. Rá tesszük a pirospaprikát, és felöntjük 1dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük.

A palacsintához, a lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojásokat, sózzuk,/ picit bátrabban, mintha sima palacsintát készítenénk/ és a tej /szódavíz/ felével jól kikeverjük, majd a maradék folyadékkal felhígítjuk. Ha nem sikerült szép simára a tésztánk, tésztaszűrőn át szűrjük. A palacsintasütőt,/ lehet egy nagyobb serpenyő is/ vékonyan kizsírozzuk, amikor már jó forró, egy merőkanál tésztát öntünk bele, és a sütő forgatásával szét terítjük, két perc alatt megsütjük, majd egy széles pengéjű késsel óvatosan megfordítjuk, ezt a felét is sütjük két percig, ha kész tálra csúsztatjuk. A tészta masszából, KB 12-14 palacsintát tudunk sütni.

A kész pörköltből, szűrőkanállal kiszedjük a húst, a visszamaradt szafthoz hozzá adjuk a tejfölt, simára keverjük, és csak addig tesszük vissza a tűzre, amíg visszaforr. A kiszedett húshoz teszünk, a tejfölös szaftból egy-két kanállal jól elkeverjük, hogy egy viszonylag kenhető masszát kapjunk.

Egy közepes sütőtál aljára teszünk három kanál szaftot, amit jól elsimítunk. A palacsintákat megtöltjük a húsos masszával, két szembe szélét kicsit felhajtjuk, és feltekerjük, mint egy kis batyut. Szorosan egymás mellé fektetjük a sütőtálba, és a maradék szaftot rá kanalazzuk. 200 fokos sütőbe 10percig sütjük.

Tálaláskor adhatunk mellé kis tejfölt. Nagyon kiadós, és finom, egy könnyű levessel akár az ünnepi asztalra is kerülhet.

 

A palacsinta leírását azért tettem bele, mert gondoltam azokra is, akik most ismerkednek a főzés tudományával.

Azt hogy a pörköltalapot ki hogyan készíti, az egyéni ízléstől függ. Lehet tenni bele kis zöldpaprikát, paradicsomot, esetleg ezek helyett egy kanál lecsóalapot, paprikakrém sem rontja el.

 

Jó étvágyat

Jó főzőcskézést

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!