Madártej
Ha azt mondom madártej, az emberek kilencven százaléka felsóhajt. Talán csak a tej érzékenyek nem szeretik, még azoknak is a kedvence, akik általában nem szeretik az édességet. A klasszikus madártej, vanília ízű, de mostanság készítenek több fajta gyümölccsel ízesítettet is. A jól elkészített madártej, desszertként megállja a helyét, akár az ünnepi asztalon is. Ha madártejet készít az ember, mindent precízen elő kell készíteni, mert közbe nincs arra idő, hogy „majd előkeresem…” Érdemes otthon tartani egy olyan lábast, amit csak tejforralásra használunk. A tej nagyon alattomos jószág, emlékszik, ha már valami odasült a lábasra, akármilyen gondosan elsúroltuk is, előszeretettel kozmál oda ő is. Én két liternél kevesebbhez hozzá sem kezdek. Mire észbe kaptam, hogy lekéne fotózni, fele már el is fogyott.
Hozzávalók:
2ltej
6tojás
20dkg cukor
2 vaníliás cukor
1k liszt
só
Elkészítés:
A tejből egy decit félreteszünk, a többit odatesszük forrni. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből csipet sóval, és a cukor negyedével kemény habot verünk. A sárgáját a többi cukorral, a vanillincukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a lisztet, a félretett tejet és simára keverjük. Amikor a tej felforrt, a kemény habból kanálnyi gombócokat szaggatunk, amikor duplájára nő, KB. egy perc, megfordítjuk, és egy perc főzés után szűrőkanállal egy nagyobb tálba szedjük. Addig adagoljuk a fehérjét, amíg elfogy. Egyszerre csak négy-öt habgombócot tegyünk a tejbe, hogy legyen hely a növekedésre. Amikor a habok kifőttek, a tojássárgájás keveréket vékony sugárba a tejhez öntjük, közbe habverővel gyorsan keverjük, nehogy összekapja a tojás sárgáját. Két- három percig főzzük, majd a kiszedett tojáshabra öntjük. Hűvös helyen kihűtjük,szépen be fog sűrűsödni a leve. Ha langyosra hűlt, tehetjük hűtőbe is. Mindig hidegen tálaljuk.
x
Liszt helyett használhatunk vanília ízű pudingport is. A cukor mennyiségét, ízlés szerint lehet növelni, vagy éppen csökkenteni, ki milyen édesre szereti.
Ha véletlenül odakapná a tejet, vigyázva keverjük, hogy az aljára sült tejet ne kaparjuk fel, amellett, hogy ront az ízén, igencsak lehangoló ha barna szöszök úszkálnak a madártejben.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: