Mostanában rákaptam a főzős videókra. Újra, rákattantam a tésztázásra, és mindig új recepteket keresek, főleg olasz oldalakon, hisz náluk, a tészta nemzeti eledel. És mert, mindig érdekelt a keleti konyha. Most három lány videóit követem. Egyikük Maláj, a másik, Kambodzsai, és van még egy Kínai lány, akinek szeretem a videóit. Érdekes, hogy mennyire hasonlítanak a keleti konyha elemei, de van egy dolog, amiben nagyon is különböznek. Ez a cukor. A Maláj, és a Kambodzsai ételekben szinte mindig kerül cukor, ezzel szemben, a Kínaiak nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben használják, mert negatív energiát tulajdonítanak neki. Hogy, hogy kerültek egymás mellé ezek az alapjaikban is különböző konyhák? Összetársítottam őket. Tetszik az olasz tészta formája, amúgy is szeretem a paradicsomos ételeket, de nem ismertem az eredeti receptet. Most már tudom, hogy Culurgiones-nek hívják, és Szardínia tradicionális tészta étele, amit főleg ünnepnapokon szolgálnak fel. Eredetileg tört krumpli és pecorino(juh) sajttal töltik, vagy pepperonival, paradicsomszósszal tálalják. És, nagyon bejött nekem az a fajta ízesítés, amit a hamis csirkecomboknál már kipróbáltam, és ami egy kambodzsai étel. De mivel ezek nem az eredeti recept szerint vannak készítve, nem is lehet az eredeti nevén említeni. Szóval, a csirkehúsos gombócocskák, egy olasz, és egy kambodzsai étel házasságából jött létre.
Hozzávalók
A tésztához:
2 tojás
20dkg liszt
csipet só
Töltelékhez:
1 csirke mell /20-25dkg/
5dkg sajt /reszelve/
2zöldhagyma
2gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyemzöld
1 hegyes zöldpaprika
1kk reszelt gyömbér
2kanl olaj
só
bors
kurkuma
A szószhoz
2dl 100% paradicsomlé /1 kisdoboz sűrített/
1csapott evőkanál liszt
2k olaj
4-5 bazsalikom levél /1kkanál szárított
só 1kk cukor
Elkészítés
A 2 tojásból, és a 20 dkg lisztből, pici sóval, tésztát gyúrunk. Félre tesszük pihentetni 30perc.
Amíg a tészta pihen, a csirkemellet apróra daraboljuk, majd bárdal, vagy egy nagyobb éles késsel, tovább aprítjuk. Hasonló állaga lesz, mint a darált húsnak, csak a rostok nem sérülnek annyira. A zöldhagymák fehér részét levágjuk, apróra kockázzuk, két kanál olajon megfuttatjuk, rá tesszük a húst, fehéredésig forgatjuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, kurkumával, a reszelt gyömbérrel, és felöntjük fél deci vízzel. Amíg a hús párolódik, a zöldhagymák zöld részét, a petrezselyemzöldet, a fokhagymát, és a hegyes zöldpaprikát finomra vágjuk. Amikor a hús megpuhult, leszűrjük róla, ami lé van alatta, ezt félre tesszük. A párolt húst összekeverjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, és félre tesszük hűlni.
A tésztát jól át gyúrjuk, hogy szép sima legyen. Kinyújtjuk, mint a derelye tésztáját, és egy nagyobb, KB 8-9 cm szaggatóval korongokat szakítunk belőle. A leeső tészta darabokat, egy-két csepp vízzel összegyúrjuk, kis pihentetés után ki lehet újra nyújtani. A kihűlt húsos töltelékhez keverjük a reszelt sajtot.
Mielőtt elkezdenénk tölteni a tésztát, egy kis pohárban vizet készítünk elő kis ecsettel. Tenyerünkbe veszünk egy tészta korongot, és egy teáskanálnyi tölteléket teszünk a közepére. A tészta szélét, az ecsettel picit bevizezzük a jobb tapadás miatt. Most a tészta felénk eső végét picit összecsípjük, majd felváltva jobbról és balról is fél cm hajtunk a tészta szélén, a végét kicsit megsodorjuk, hogy kis „farka” legyen. Nekem ebből a mennyiségből, 18db lett. Bő, forrásban levő vízben főzzük ki 4-5 perc alatt. hideg vízbe szedjük ki. Lecsepegtetjük.
A kanál lisztből, és a 2 kanál olajból rántást készítünk, felöntjük a paradicsomlével,/ a sűrített paradicsomot 2 deci vízzel feloldjuk/ hozzá adjuk a hús megmaradt főzőlevét. Ha kell, sózzuk, beletesszük a finomra vágott bazsalikomot, és a kiskanál cukrot.
Nekem, másfél órám ment rá, amíg elkészítettem. Az első kis „gombócok” még nem lettek olyan szépek. Ha valakinek nincs kedve, a hajtogatáshoz, simán csak összehajthatja a tésztát, a széleket összeragasztva.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: