Katianyus süt-főz

Finom főzelék, avagy, mit főzzek az erkélyről

   

  

 

 

 /Képek, nem saját, kedvcsinálónak hoztam csak./

A finomfőzelék, jellemzően tavaszi étel, amikor már van a kertben friss borsó, gyönge sárgarépa, persze, most konzervből készült a vacsoránk. Erről jutott eszembe, hogy lassan itt a tavasz, kezdődnek a kerti munkák.

Egyszer már írtam egy posztot, a fűszernövényekről, hogyan lehet lakásban tartani őket. a finomfőzelékről jutott eszembe, hogy írok a zöldségekről is. Akinek van kertje, és művel egy kis veteményest, az tudja, hogy mennyivel másabb az a zöldség, amit maga termelt, mint amit a bevásárló központban lehet venni.

Akinek nincs kertje, neki sem kell teljesen lemondania, a maga termelt zöldségekről. Hát, krumpliföldünk nem lesz az erkélyen az biztos, bár, kering a neten videó, hogyan lehet burgonyát termeszteni ládában. Azt hiszem az, az öt kiló krumpli, nem éri meg, hogy a fél erkélyt elfoglaljuk. Viszont vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, amiket tarthatunk az erkélyen, vagy akár a konyhaablakban is.

Igen gyümölcsök.  Kezdjük a legkedveltebbel, a szamócával. Kertészetekben, lehet kapni, olyan cserépben, amit csak felakasztunk a falra, vagy a mennyezetre. Ezek futnak, akár egy-másfél méteres indákat is hoznak. A legtöbb ilyen szamóca, folyton termő, vagy évente kétszer terem. Szintén árulnak egrest, ribizlit, málnát dézsában, amik nem bokrosodnak, hanem felfelé nőnek.  Ezek télállók, elég csak a cserepet, vagy a kaspót beburkolni buborékos fóliával, vagy még jobb, kis ládácskákat készíteni nekik hungarocellből, hogy a gyökereit megvédjük.

Biztosan mindenki találkozott már olyan videóval, ahol, a zöldhagyma végét levágják, elültetik, és lesz belőle másik hagyma. Ez működhet is egy ideig, csak nincs értelme. A zöldhagyma legfinomabb részétől fosztjuk meg magunkat. Ha friss zöldhagymát akarunk, kell hozzá egy nagyobb virágláda, jó minőségű virágföld, és dughagyma. Ha olyan hagymát ültetünk, ami előző évben nem magról kelt, akkor nem lesz belőle jó minőségű zöldhagyma, mert felmagzik, ezért nem jó a piacról hazavitt vöröshagyma. A ládát megtöltjük, virág földel, ujjal, vagy kis pálcikával lyukakat fúrunk a földben, két sorban, egymástól 5-6 cm-re. Ebbe a lyukakba szépen beleállítjuk a dughagymákat, a gyökeres végükkel lefelé. Betakarjuk őket. Gyengén meglocsoljuk. Nem szabad agyon locsolni, csak nedves legyen a földje. Amikor már szép nagyok, ujjnyi vastagok, szedhetjük is, a felszedett zöldhagyma helyére teszünk egy dughagymát, így lesz folyamatosan. Ugyan így lehet fokhagymát is tartani, az erkélyen. A fokhagymát, gerezdjeire szedjük, és úgy duggatjuk el.  Nem lesz olyan gyorsan konyhakész, mint a zöldhagyma, mert idő kell neki, amíg fejesedik. DE! Nem kell lemondani a fokhagyma élvezetéről amíg be nem érik, mert a leveleit is fel lehet használni, pont olyan ízt ad az ételnek, mintha egy gerezdet tettünk volna bele.  Akár már most is el lehet kezdeni, a szabadba majd február végén, március elején lehet kitenni.

 

Tarthatunk, paradicsomot, paprikát is az erkélyen. Akár mi magunk is nevelhetünk palántát, de haza vihetjük a piacról is a palántát. Kis cserépben, vagy akár tejfölös poharat megtöltünk, virág földel, minden cserépbe teszünk egy paprika, vagy paradicsom magot, betakarjuk.  Nedvesen tartjuk a földet. Amikor már 12-15 cm, tehetjük a végleges helyére.  A palántákat a konyhaablakban neveljük, mivel érzékeny a hidegre, csak április végén, május elején tesszük ki a szabadba. A piacin jelezni szokták milyen fajta paprika, vagy  a paradicsom palánta.  Ezekről azt kell tudni, hogy a lombját ritkítani kell, hogy szép nagy termésesei legyenek. Az úgy nevezett hónaljhajtásokat, amik az ágak tövénél nőnek óvatosan ki kell törni. A paprikát 20-25 cm cserépbe ültessük. A paradicsomot a fajtájától függően 30-40cm. Ha kész palántát veszünk, mindig ültessük át, lehetőleg a végleges helyére.

Tehetünk retket, céklát is cserépbe. A retket, ládába is tehetjük, de a céklának nagyobb a gyökere, ezért azt célszerű mélyebb cserépbe tenni. A retket, akár abba a cserépbe is tehetjük, amibe a paradicsomot. A hónapos retek, megnő mire a paradicsom akkora lesz, hogy nagy árnyékot vessen rá.  Ezeket kb. 2 cm mélyre vetjük, nedvesen tartjuk a földet. A céklát, ha már szép levelei vannak, át is palántázhatjuk, külön cserepekbe, akkor nagyobbakra nőnek.

Uborka, is jól el van egy nagyobb cserépben a földön. Veszünk egy 30cm cserepet, megtöltjük, virág földel, hat-hét uborka magot teszünk bele körbe, egymástól egyenlő távolságra. Olyan helyre állítsuk a cserepet, ahol tudjuk futtatni. Amikor már 10-15 cm az uborkánk, szúrunk melléjük egy-egy pálcát, amire madzagot kötünk, és a mennyezetre erősítjük, de akár az erkély korlátjára is futtathatjuk. Az uborkához hasonlóan, tehetünk sütőtököt, vagy cukkinit az erkély sarkába nagy cserépben. Csak erre figyelni kell, mert amikor a tökök, kezdenek nagyobbak, lenni, fel kell őket kötözni, nehogy leszakadjon a szára.

Ezek csak a leggyakrabban használt zöldségek.  De mást is ültethetünk. Sóskát, spenótot pl. Egy nagyobb virágládát megtöltünk, virág földel, megszórjuk sóska, vagy spenót maggal, betakarjuk, földel, szereti a vizet, de ne áztassuk nagyon el. Amikor már elég nagyok a sóskalevelek, levágjuk, pár nap után megjelennek a következő levelek, amik pár hét után, újra szedhetőek.  A spenótnak a leveleit lecsipkedjük a szárról, szépen megújul majd, és újra szedhető lesz.

Mielőtt eldöntjük, hogy szeretnénk mini kertet az erkélyen, mérjük fel a terepet. Ha van a családban egy ügyes ember, polcokat készíthet az erkély falára, vagy rácsot a futó növényeknek, akkor jobban ki tudjuk használni a teret.

Természetesen, az így nevelt növények nem hoznak annyi termést, hogy egész évben elég legyen, vagy befőzésre jusson belőle. Amellett hogy sok egészséges zöldséget tehetünk az asztalra, az erkélyünk szép kis zöld sziget lehet.  

A balkon kertészetnek már nincsenek határai, hisz már gyümölcsfákat is tarthatunk rajta. Alma, körte, meggy, cseresznye. Ezek a kis hibrid fák, nem nőnek az égig, alig másfél méteresek, és ha gondját van viselve, nem is terebélyesednek el. Igaz nem tudjuk a garabót tele rakni, hogy vigyük a piacra, vagy lekvárt főzzünk belőle, de szép mutatós kis fákon, egy családnak elegendő friss gyümölcsöt adnak.

Ezeken kívül, számtalan ötletet lehet a neten találni, érdemes keresgélni, és ha kedvet kap az ember, kipróbálni.

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!