A vadast, készíthetjük marhából, és disznóhúsból is. Magát a mártást, elkészíthetjük magában is, különféle natúr húsok mellé. Általában, zsemlegombócot szoktak, mellé adni. Én nem igazán szeretem a zsemlegombócot, és mivel azon az elven vagyok, hogy ételt nem dobunk ki, csak végső esetben, a tegnapi sajtos tésztából maradt makarónihoz készítettem. Több féle elkészítési módja is van, a legismertebbek, amikor a húst, kis szeletekre vágják, gyorsan kisüti, és akkor adják a mártáshoz, amikor az már majdnem kész. Én az egyszerűbb változatot szoktam csinálni.
Hozzávalók
500g sertéslapocka
1 közepes sárgarépa+ petrezselyemgyökér
1 vöröshagyma
2g fokhagyma
1kk mustár
70g zsír
só
bors
fél kiskanál tárkony/2 db babérlevél/
1 k liszt
22ml tejföl
Elkészítés
A húst, apró kockákra vágjuk, a hagymát is felkockázzuk. A sárgarépát, gyökeret, lereszeljük. /Én sajt reszelőn szoktam/ vagy apróra kockázzuk. A zsíron a hagymát megdinszteljük, rátesszük a húst, és addig forgatjuk, amíg a hús, kicsit megsül, rátesszük a fokhagymát, a reszelt zöldségeket, ezzel is át forgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint, és felöntjük, két deci vízzel. Fedő alatt puhára főzzük. Bele tesszük a tárkonyt /babérlevelet/. A lisztet simára keverjük a tejföllel, beletesszük a mustárt. /ha kell, át lehet szűrni, teaszűrön, biztosan ne maradjon benne rög/ és az ételhez adjuk. Elkeverjük, és újraforrástól számítva egy-két percig főzzük. tíz percig hagyjuk fedő alatt pihenni. Tésztával, zsemlegombóccal, vagy galuskával tálaljuk.
Zsemlegombóc:
A zsemlegombóchoz, általában zsemlénként veszünk 1 tojás, 1dl tejet, 7-8dkg lisztet, ízlés szerint sót, borsot, kiskanál finomra vágott petrezselyemzöldet. A tojásokat a tejjel jól kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk. A zsemlét apróra vágjuk, morzsoljuk, minél kisebb darabok legyenek, és a lisztes masszához adjuk a petrezselyemzölddel együtt. Jól eldolgozzuk. Kis fasírt nagyságú gombócokat formálunk belőle . Forrásban levő vízben, főzzük ki, a zsemlegombócot, kb. 10 perc alatt. A vízből kiszedve, kissé hagyjuk lecsepegni, és már adhatjuk is az étel mellé.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: