A sztrapacska szlovák eredetű étel. Az eredeti sztrapacskára, savanyú káposztát és húst tettek. Ennek az egyszerűsített változata a juhtúrós/keserűtúró/ sztrapacska. Viszonylag gyorsan elkészül, a legtöbb időt a krumpli reszelése veszi igénybe, mert finomra kell reszelni. Általában sajt reszelőn szokták, de aprító géppel is lehet. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a krumpli hajlamos gyorsan megbarnulni, és csúnya színe lesz a belőle készült galuskának.
Hozzávalók
500g finomra reszelt burgonya
300g liszt
2 tojás
1kksó
100g füstölt szalonna
200g juhtúró
1-2 kanál tejföl
elkészítés
A szalonnát apróra felkockázzuk, szép barnára sütjük, kiszedjük a zsírból, félre tesszük. Egy nagy fazékban vizet teszünk forrni, egy nagy kanál sóval. a burgonyát kis lyukú reszelőn /sajtreszelő/ lereszeljük, hozzá adjuk a tojásokat, a sót, jól elkeverjük, és beledolgozzuk a lisztet. Esetleg 1-2 kanál vízzel lazíthatjuk, hogy könnyű nokedli tésztát kapjunk. Ha a víz forr, hagyományos módon beleszaggatjuk a galuskatésztát. Ki hogy szokta, késsel, kanállal, vagy szaggatóval. Nekem van három különböző méretű nokedli szaggatóm, a nagyobb lyukúval szoktam szaggatni. Picivel több idő kell, a főzésre, mintha sima nokedlit főznénk, ez 2-3 perc. Amikor kész, hideg vízbe szedjük ki, majd leszűrjük. A szalonnazsírból 4-5 kanállal teszünk egy nagyobb lábasba, felforrósítjuk, és beleborítjuk a krumplis nokedlit. Jól elkeverjük, és kicsit „sütjük”közbe sűrűn meg keverjük, nem baj, ha odakap picit. Majd rá tesszük a juhtúrót, a tejfölt, elkeverjük, ha szükséges sózzuk, a szalonna kockákat is hozzákeverjük, vagy tálaláskor, külön kínáljuk.
A sztrapacska, hagyományos módon juhtúróval készül, azonban, van, aki nem szereti, az tehet rá tehéntúrót, tejfölt, vagy éppen sajtot, amit kicsit rá is lehet sütni. A sztrapacska önálló étel, de köretnek sem utolsó pörkölt mellé, vagy más szaftos ételhez.
Készíthetjük úgy is, hogy a kifőtt, juhtúróval elkevert nokedlit tűzálló tálba tesszük, kicsit meglocsoljuk a szalonna zsírjával, rászórjuk a szalonna kockákat, és jó negyedórára 200fokra előmelegített sütőbe tesszük.
Köszönöm a kiegészítést.
Ez a recept nem a sztrapacska egyszerüsített változata, hanem maga a sztrapacska. Gyermekkoromban az édesanyám nagyon sokszor készítette, nyáron túróval, télen pedig savanyú káposztával.Éppen ezért a szlovák eredetet is vitatnám. Szlovákiában nagyok sok helyen ettünk brindzovi haluskát, ott ez nemzeti ételnek számít, és ők úgy csinálják, hogy a brindzát
vajjal keverik ki és azt teszik a meleg tésztára. Persze ez meg sem közelíti azt, amit mi magyarok tudunk főzni. A sztrapacska alapja a jófajta burgonya és ha az tényleg jó, akkor nem barnul, nem feketedik meg a haluska.