Amikor az ember enne valami különleges süteményt, de nem tud választani. Legyen benne finom krém, piskóta, de legyen egy jó kis roppanós tészta is hozzá, akkor jönnek képbe az ilyen öszvér sütemények.
Hozzávalók, a tésztához:
500g liszt
100g porcukor
1 vaníliás cukor
2 tojás
100g olvasztott vaj /margarin/
2 kanál méz
csipet só
fél citrom reszelt héja, pár csepp leve
Piskótához:
4 tojás
4k cukor
4k liszt
4k darált mák
fél citrom reszelt héja, pár csepp leve
1kk sütőpor
csipet só
Krémhez:
70ml tej
1 vanília ízű pudingpor
1kk kukoricakeményítő /liszt/
2 tojás
150g porcukor
200g puha vaj /margarin/
A krémet főzzük meg először. A pudingport és a keményítőt, pár kanál tejjel csomómentesre keverjük, beleütjük a tojásokat, és jól kikeverjük, majd a többi tejjel elvegyítve, sűrűre főzzük. Félre tesszük hűlni.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzá keverjük a vaníliás cukrot, sütőport, a csipet sót és a porcukrot. A 100g vajat felolvasztjuk a mézzel, és a lisztes keverékhez adjuk, beleütjük a tojásokat, és a citrom reszelt héjával, és pár csepp levével összedolgozzuk. Kemény, de formálható tésztát kell kapnunk. Két egyenlő részre osztjuk. Mind két részt 25×30 cm –re kinyújtjuk, és 180fokon 8-10 perc alatt kisütjük a lapokat. /olyan tepsit, vagy formát válasszunk, amiben majd össze tudjuk állítani a süteményt.
Amikor a lapok kisültek, elkészítjük a mákos piskótát. A 4 tojást, a 4 kanál porcukorral addig keverjük, amíg legalább háromszorosára nő, sűrűn folyik le a habverőről. Hozzá adjuk a darált mákot, a citrom reszelt héját, pár csepp levét, elkeverjük, majd a lisztet is óvatosan beledolgozzuk. 25x30cm formába öntjük, szépen elsimítjuk, és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Félre tesszük hűlni.
Amikor a lapok, és a mákos piskóta is kihűlt, összeállítjuk a süteményt. A 200g puha vajat és a 150g porcukrot habosra keverünk, kanalanként hozzá adagoljuk a pudingot, jól kikeverjük. Az egyik mézes lapot formába tesszük, rá halmozzuk a krém felét, elsimítjuk, rá tesszük a mákos piskótát, a krém másik felét elsimítjuk a piskótán, a másik mézes lapot tesszük rá. Pár órára hűtőbe tesszük. Kockákra vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.
Ennek a süteménynek, van diós változata is, amikor a 4 kanál mák helyett, 4 kanál darált diót teszünk. Ha valaki, nem biztos magában, a mákos piskótát elkészítheti úgy is, hogy a tojásokat szét választja, a fehérjéből kemény habot ver, a sárgáját a cukorral kihabosítja, majd ezeket óvatosan összekeveri, és úgy teszi bele a mákot, és a lisztet.
Jó sütögetést
Jó étvágyat
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: