Katianyus süt-főz

Kuglóf

 

Manapság, nem kerül olyan sokszor az asztalra a kuglóf, mint azt megérdemelné. Régen az ünnepi asztalról nem hiányozhatott. Ma már számtalan változata létezik, a klasszikus változatok mellet, a különféle ízesítésűeken át, a gyümölccsel megbolondítottakig.

50dkg liszt

1 citrom reszelt héja+ pár csepp leve

3dkg élesztő

1 tojássárgája

1 vaníliás cukor

10dkg cukor

6dkg olvasztott vaj/margarin

2,5dl tej

1 marék mazsola/ruaromába áztatva/

1 k kakaó

csoki mázhoz

5dkg porcukor

1 kanál kakaópor

2 kanál víz

diónyi vaj, vagy 2 kanál olaj

 

Egy deci tejet meglangyosítunk, bele teszünk egy kiskanál cukrot, elkeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. A liszthez keverünk egy csipet sót, egy vaníliás cukrot. A vajat felolvasztjuk, egy nagyobb tálba, vagy a keverőgép üstjébe tesszük, hozzá adjuk a cukrot, a tojás sárgáját, a tejet, és jó alaposan összedolgozzuk. Bele öntjük a felfutott élesztőt, és a lisztet. Jól kidolgozzuk, a tésztáz. Félre tesszük fél órára kelni. A mazsolát beáztatjuk, pici rumba, vagy rumaromába, de akár egy két kanál meleg tejet is tehetünk rá. A kuglófformát, jó alaposan kivajazzuk, majd dobunk bele egy kanál lisztet, amivel körbe forgatjuk, a felesleget kiütögetjük. A szilikonos formát, nem kell vajazni. A meg kelt tésztát deszkára borítjuk, két egyenlő részre osztjuk, Egyik részbe bele dolgozzuk a lecsepegtetett mazsolát, a másik részbe a kakaót. Mindkét tésztát hosszúkásra kisodorjuk, egymás mellé tesszük, és összetekerjük lazán. Az előkészített formába tesszük, a két végét összenyomkodjuk. Ügyeljünk, hogy a tészta egyenletes legyen. Meleg helyen egy órát kelesztjük.  200fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc után mérsékeljük a hőt 180 fokra, és még fél órát sütjük. A talpára fordított formában hagyjuk langyosra hűlni. A csoki mázhoz, a cukrot és a kakaót összekeverjük, teszünk hozzá két kanál vizet, és óvatosan felforraljuk, bele tesszük a vajat, és addig hagyjuk forrni, amíg a vaj, elolvad. /az olajjal már nem kell forralni/ Langyosra hűtjük a mázat, és a kuglófra kanalazzuk. Tálaláskor, vajat, lekvárt kínálhatunk mellé, vagy egy bögre kakaót.

 

Csoki máz helyett készíthetünk cukormázt is, egy tojásfehérjét kicsit kihabosítunk, hozzáadunk 5deka porcukrot, és pár csepp citromlevet, és ezzel öntjük le a süteményt. De simán porcukorral megszórva is finom. Ha nincs kulóf formánk, egy kb. másfél literes mélyebb lábasba is süthetjük. Alufóliából, vagy sütőpapírból sodorhatunk egy tíz-12 cm magas hengert, amit a lábas közepébe állítunk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!