Katianyus süt-főz

Szárma /töltött káposzta/

                                                          

 A töltött káposzta, régen, jellemzően téli étel volt.  A vidéki emberek ritkán jártak mészárszékbe, hogy friss hús kerüljön az asztalra. Még 50-60 éve is a tanyákon, és eldugott kis falvakban áram sem volt, nem hogy hűtőszekrény. Év közben főleg szárnyasokat ettek, vagy ha nagyobb esemény volt, pl. eljegyzés, levágtak egy birkát.  Egy malacot, felhizlaltak 120-150kg, egy koca, elérhette akár a két mázsás súlyt is. Ennyi húst pedig nagy gondossággal kellett kezelni, hogy semmi ne vesszen kárba. Disznóvágás mindig nagy esemény volt a családokban. Ilyenkor, összeverődtek a rokonok, akik nyáron nem nagyon tudtak találkozni, hisz mindenkinek rengeteg munkája volt. A disznóölés ideje, általában a betakarítások után kezdődött. Ilyenkor főzött, a ház asszonya szármát, hisz akkor a legfinomabb, ha abalével van felöntve. Már, kora reggel begyújtották a katlant, rátették az üstöt, amit tele töltöttek vízzel, ennek már forrnia kellett, mire szedték szét a malacot. Ide került a disznó feje, a belsőségek,  szedelék húsok, amik majd a sajtba, vagy a hurkába mentek. Amikor a kolbászhúst bekeverték, abból vettek ki a szármának, és a jó zsíros abalével öntötték fel.

 

Hozzávalók:

1kg darált sertéslapocka

20dkg rizs

4erezd fokhagyma

1+1kanál pirospaprika

1kanál só

1kis kanál bors

1kg savanyú káposzta

12 savanyú káposztalevél

20dkg füstölt szalonna

2kanál liszt

3kanál zsír

 

A darált húshoz keverjük a finomra vágott fokhagymát, egy kanál pirospaprikát, sózzuk, hozzá adjuk az őrölt borsot. Jól átgyúrjuk. A riszt hozzá keverjük a fűszeres húshoz. A füstölt szalonnát elszeleteljük, és egy nagyobb fazék aljára tesszük őket. A savanyú káposztát jól kicsavarjuk, /ha szükséges, kicsit át is öblíthetjük, ne legyen túl savanyú/ felét a füstölt szalonnákra tesszük, eligazgatjuk. A káposzta leveleinek vastag ereit levágjuk, ügyelve a levél egyben maradjon. A bekevert húst 12 egyenlő részre osztjuk. A káposzta levelet a tenyerünkbe terítjük, közepébe teszünk egy adag húst, a levél egyik oldalát ráhajtjuk, nem túl szorosan felgöngyöljük, és azt a végét, amit nem hajtottunk fel, jól belenyomkodjuk, és a káposztával bélelt fazékba egymás mellé pakoljuk. Amikor minden töltelék elfogyott, a megmaradt apró káposztával beborítjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami jól ellepi. A gázra, lángterelőt teszünk, hogy a láng ne csak egy ponton érje a fazék alját. Közepes lángon kezdjük főzni, ha forr, levesszük a lángot kicsire, és fedő alatt két-három órát főzzük. Nem szabad kevergetni, csak néha a fazekat mozgatjuk oldalirányba. Ellenőrizhetjük is, hogy a rizs megfőtt e, ha óvatosan kibontunk egy tölteléket. Ha kész, a szármákat kiszedjük, vigyázva, ne essenek szét. A füstölt szalonnát is kivehetjük, ha a család nem szereti, jól lehűtve, finom reggeli lehet belőle.  Zsírból és a lisztből rántást készítünk, amibe beletesszük a kanál pirospaprikát, vékony sugárba a fazékba maradt apró káposztára öntjük, közbe keverjük, hogy ne csomósodjon be. A kiszedett töltelékeket óvatosan visszatesszük a fazékba, és pár percig még hagyjuk forrni.  Tálaláskor kínálhatunk mellé tejfölt.

 

Ebből az adagból, nekem 12 szármám lett. /Nem tehetek róla, nem tudom másként nevezni. / Ezek jó nagy, emberes adagok. Ha valaki kisebb adagokat akar, akár a káposzta leveleket is felezheti, és kis töltelékeket tesz bele.  Karácsonyi töltött káposztába, ami ennél sokkal nagyobb adag, szoktunk oldalast is tenni, amit a szármák közé rakunk. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!