Amikor anyukám, a vasárnapi ebédhez készítette a tésztát, fehér kötényt vett fel, az otthonka tetejére, a fejét is bekötötte. Gondos kézmosás következett, és csak utána nyúlt a tésztához. Mindig csodáltam, még felnőtt fejjel is, hogy milyen gyönyörű kerek tésztákat nyújt. Amikor anyukám volt fiatal lány, még fokmérője volt az eladósorba került lányoknak, tud e tésztát gyúrni, és kenyeret sütni. Én már lazábbra vettem, részben, mert mire akkora lettem, hogy elleshettem volna kenyérsütés fortélyait, elköltöztünk, és a másik házban már nem volt kemence, másrészt, szégyen, nem szégyen, sose tudtam olyan szép kerekre nyújtani a tésztát, mint anyukám. Emlékszem, kinevetett, amikor mérgelődtem, és azt mondta- Ha összevágod, kifőzöd, pont olyan íze lesz, mint a szép kerekre nyújtottnak.
A tésztagyúrástól sokan ódzkodnak, pedig sokkal könnyebb, mint elsőre látszik. Az idősebbek még emlékeznek arra, amikor munkából hazaérve, gyúrtuk a tésztát a vacsorához. Ha nem is napi szinten, de érdemes nekifogni, annál is inkább, mert a krumplis, és a káposztás tészta, csak házi tésztából finom. A legjobb a frissen gyúrt tésztából. A tészta mennyiségét, úgy szoktuk számolni, hogy tíz deka tésztát veszünk, egy felnőttnek. Egy négytagú családnak 3 tojás, és 30dkg lisztből készülhet.
Akkor álljunk is neki. A tésztakészítés előtt, kimérjük a lisztet, 1 tojáshoz 10 dkg lisztet számolunk. Egy átlagos tojás, amit M- ként árulnak 60-65 g. Sok féle liszt közül lehet válogatni. Én, a félfogós lisztet szoktam használni, ami egy rész, rétesliszt, egy rész finomliszt. Van, aki simán réteslisztből készít tésztát, van, aki finomlisztből. De tojás nélkül is gyúrhatunk tésztát, durumlisztből. A sima, vagy rétesliszthez kell a tojás, hogy főzéskor ne ázzon el. Sót, csak akkor adunk a tésztához, ha frissen ki is főzzük, mert elszíneződhet tőle, és a só, magába szívhatja a levegő páratartalmát, és meglágyul a szárított tészta, amitől penészedhet is. Szükségünk lesz, mégy egy nagyobb gyúródeszkára, vagy tiszta munkafelületre/ konyhapult/ egy sodrófára, vagy tészta gépre. Érdemes beruházni rá, manapság már pár ezer forintért lehet egy egyszerű nyújtó gépet venni. Kell még egy asztal, vagy nagyobb felület, ahol a kinyújtott tésztát tudjuk szikkasztani. Én ruhaszárítót szoktam letakarni, és azon szárítom a tésztát.
Én, két adagra valót készítettem, fél kiló lisztből. Fotókkal.
Hozzávalók.
500g liszt
5tojás
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojásokat. A tojásokat, külön is leüthetjük, és jól elkeverve adjuk a liszthez.
Gyors nagy mozdulatokkal, elkeverjük a tojást a liszttel.
Majd erős nyomó mozdulatokkal, összegyúrjuk. Jó kemény tésztát fogunk kapni. Amit palackba csomagolva félreteszünk 20-30 percig, pihenni.
Pihentetés után, jól átgyúrjuk. Kisebb adagokba is oszthatjuk, hogy könnyebb legyen vele bánni.
Addig gyúrjuk, amíg szép sima lesz. Kis cipókat formálunk, belőle.
Pár percre letakarjuk, amíg a gépet előszedjük. Majd kis darabokat vágunk a tésztából amiket ellapítunk, a gép egyes fokozatával kezdve elkezdjük nyújtani. Alakíthatunk is a tésztán, ha félbe, háromba hajtva újra át engedjük az egyesen. Mindig legyen letakarva az a tészta amivel nem dolgozunk éppen. Én ezt az adagot, két részletbe nyújtottam, mert ha kezd szikkadni, már nem lehet szépen nyújtani. Minden tészta csíkot átengedünk a gépen, lehet fokozatot is kihagyni, hogy gyorsabb legyen, de max2-3-at. A 7 fokozatú gépen 6-ig, a 9 en 7-ig nyújtjuk. Ennél vékonyabbra nem érdemes nyújtani. De ha lebbencset akarunk, akkor elég az 5, vagy a 6 fokozat is. A kinyújtott tésztákat sima felületre fektetjük, időnként megfordítjuk.
Amikor eléggé megszikkadt, ha megszorítjuk nem ragad, de még hajlékony, akkor méretre vágjuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. Az ilyen alapgépekhez, van egy cérnametélt, és egy széles metélt vágó. Nekem, késsel gyorsabb.
a kész tésztát, rögtön ki is főzhetjük, de meleg helyen, mostanában napon, csörgősre szárítva, konyharuhába, vagy textil zsákba tárolhatjuk. Én fontam magamnak papírból kis kosarat, azt bélelem ki egy kisebb terítővel, és abba pihen a szárított tészta a felhasználásig.
Tetszés szerint darabolhatjuk a tésztát. Vághatjuk, nagy kockára, cérnametéltnek, eperlevélnek/derelyevágóval/ széles, vagy keskeny metéltnek, ha krumplis tésztát készítünk annak siflire /szabógallér/ vágjuk. Előfordul, hogy a tészta végei jobban megszáradnak, nem viszi a gép, én azokat leszoktam vágni, megszárítom, és nagyobb darabokra összetördelem, lesz belőle laska leves. Bablevesbe, borsó, vagy gulyáslevesbe, 2-3 tojásból gyúrunk tésztát, attól függően mekkora fazékkal főzünk, a kidolgozott tésztát, kis korongokra vágjuk, jól belisztezzük, pici, kb 1×1 kis bogyókat csípünk a tésztából. Van aki a csipetkét megsodorja, szép kis gömböcskék lesznek.
Sok sikert a tésztákhoz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: