Katianyus süt-főz

Töltött karfiol

                                   

A karfiol, az egyik legegészségesebb zöldségféle, mégis keveset fogyasztunk belőle. Legtöbbször, levesbe teszünk egy-két rózsát, esetleg krémlevest főzünk belőle, de a legtöbbször rántva készítjük. Pedig sok féle ételhez lehet használni. Én, a rakott krumpli tetejét, nem krumpli karikákkal, hanem karfiol rózsákkal, szoktam kirakni, ha van itthon brokkoli, akkor azzal vegyesen. Finom még a rakott kelhez hasonlóan készítve is.  Töltve, különlegesen finom.

Hozzávalók

1 karfiol /60-70dkg/

250g darált hús

1szelet kenyér

1+1tojás

10mltejföl

1k mustár

100g sajt

1 hagyma

fokhagyma

50g füstölt szalonna

petrezselyemzöld

kakukkfű

oregano

só, bors

 

 

A karfiolt megtisztítjuk a zöld leveleitől, gondosan megmossuk, és úgy egészben beletesszük egy fazékba, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, teszünk hozzá 1 kanál sót. Vigyázzunk, hogy csak félpuhára főzzük, hogy egybe maradjon. A kenyeret beáztatjuk vízbe. A szalonnát felkockázzuk, egy serpenyőbe kisütjük. Kiszedjük a zsírból a szalonna darabokat. Egy közepes hagymát apró kockára vágunk, a fokhagymával, és a szalonna zsírján megfuttatjuk. Nem kell, hogy színe legyen. A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a megdinsztelt hagymát. /ha sok a zsír rajta, azt öntsük le/ a kenyeret jól kicsavarjuk, és a húshoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket, és 1 tojást, és a sajtnak harmadát belereszeljük, az egészet jó alaposan összedolgozzuk. Amikor úgy látjuk, hogy a karfiol is meg főtt, kivesszük a vízből, és egy tálba állítjuk fejjel lefelé. Én tésztaszűrőt használtam, pont beleillet a karfiolom. Erre azért van szükség, hogy amíg dolgozunk a karfiollal, ne essen szét. Egy éles késsel, kivágjuk a karfiol torzsáját, próbáljuk úgy alakítani a karfiol belsejét, hogy a rózsák még egyben maradjanak, és legyen egy szép kis mélyedés a tölteléknek. Amikor kivájtuk a karfiolunkat, a tölteléket kis adagokba rakjuk bele, nyomkodjuk meg, hogy a rózsák közti résekbe is menjen belőle. Amikor kész a töltés, tepsit, vagy sütőlapot borítunk rá, és megfordítjuk. Ha ügyesek voltunk, a karfiolunk szépen egybe marad. Benedvesített sütőpapírral letakarva 180fokos sütőbe egy órát sütjük. Amikor a karfiol, szép pirosra sült, a tejfölt, mustárt, és 1tojást jó alaposan kikeverünk, ha nagyon folyós, tehetünk bele egy kanál lisztet. A sajt harmadát belereszeljük, és a karfiolt leöntjük vele. Én kanállal adagoltam, hogy mindenhova jusson. Visszatesszük sülni, 10 percre, ekkor a maradék sajttal megszórjuk, és addig sütjük, még amíg pici színt kap a sajt. Tálaláskor, kis háromszögeket vágunk belőle, mintha tortát szeletelnénk. Bármilyen köretet adhatunk hozzá, savanyúság illik mellé.

 

A tölteléket készíthetjük disznóhús helyett, darált pulyka, vagy csirkemellel.  A zöldfűszereket mindenki a saját ízlése szerint adagolhatja, mehet bele más is.

 

Jó fözöcskézést

Jó étvágyat

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!