Katianyus süt-főz

Aszpikos sertéscsülök, Katianyus módra

 

 

Az aszpik, egy zselésítő anyag, a kocsonyához hasonló, de annál keményebb. Elsősorban a hidegtál díszítésére használják, a kaszinótojás is ettől lesz szép fényes, és különböző vagdaltak kötőanyaga lehet.  Az aszpik készítése hosszadalmas folyamat, és nem lehet belőle többet készíteni, mint amit felhasználunk, mert hűtőbe is pár napig áll csak el, nem tűri a fagyasztást, a kocsonyához hasonlóan, fagyasztás után kiengedve már nem köt meg újra. Az aszpikot, marha és sertés vegyes csontból készítjük, tehetünk hozzá némi sertésbőrt, a csülök bőre, és csontja erre nagyon is megfelel. Az aszpik készítésének idejét le lehet rövidíteni, ha zselatint adunk hozzá, de én úgy gondolom, egy-egy ünnepnap megérdemel annyit, hogy rááldozzuk az időt. Nem sokára itt van húsvét, amikor vendégváró falatokkal fogadjuk a locsolkodókat, az aszpikos sertéscsülök, ha szép formába van készítve / én kuglófformát használtam/, a hidegtál dísze lehet.

Hozzá valók

20dkg marhacsont

1 nagyobb csülök

1 vöröshagyma

4gerezd fokhagyma

sárgarépa+petrezselyemgyökér

5-6 szemes boes

 

Elkészítés

A marhacsontot, jó alaposan megmossuk, a csülköt kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, szépen elrendezzük egy fazékba, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Amikor felforrt, leszedjük a habját, hozzáadjuk a zöldségeket, a borsot, sót.  Gyöngyöztetve forraljuk legalább három órát. A húsnak annyira meg kell főnie, hogy villával szét lehessen törni. Amikor a hús megfőtt, kiszedjük. A csontokat tovább főzzük még két órát, de legalább addig, amíg a lé, harmadára föl. / 1 l- ből, kb. 2-3 decinek kell maradnia/ Egy kuglófformát kibélelünk Folpackkal / a szilikonost nem kell/ a csülök húst villával jó alaposan szétnyomkodjuk, vagy éles késsel, jó alaposan összevagdaljuk. A visszamaradt csont lét, hagyjuk pár percig ülepedni, majd sűrű szűrőn átszűrjük, vigyázva ne törjük össze. A formába teszünk pár kanál aszpikot, vékony sorba teszünk bele a húsból, meglocsoljuk aszpikkal, majd megint hús jön, addig ismételjük, amíg a hozzávalókból van. hűvös helyen langyosra hűtjük, majd hűtőbe tesszük pár óráig. Tálaláskor tálcára borítjuk, óvatosan eltávolítjuk róla a Folpackot. Köretnek adhatunk hozzá majonézes krumpli salátát.

 

Zöldség helyett használhatunk leveskockát, vagy ételízesítőt. A belefőzött zöldségeket felkockázva hozzáadhatjuk a vagdalthoz.  Ha egy tányért, hűtőbe jól lehűtünk, és a léből rácsöppentünk pár cseppet, és nem fut szét, akkor jó az aszpik. A megmaradt aszpikkal át lehet kenni a natúr sülteket, ettől nem fog kiszáradni. Vagy tányéron/tálcán kb. 1,5 cm szétterítjük, hagyjuk megdermedni, szépen fel lehet kockázni, és párolt, kihűtött zöldségekkel elkeverve szépen fog mutatni.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!