Katianyus süt-főz

Szilvás gombóc, és az elmaradhatatlan gölödin leves.

 

                                                                                                                                                 

Ilyenkor az ünnepek után, az ember már a háta közepére sem kívánja a húst, ezért olyan ételeket keres, ami nem csak laktató, hanem finom is. Szerintem, nincs is olyan gyerek, aki nem szereti a szilvás gombócot, de a felnőttek többsége is kedveli. Amikor gyerek voltam, anyukám mindig készített gölödin levest, ha krumplis pogácsát, nudlit, vagy szilvás gombócot főzött. Abba az időben, az emberek igyekeztek minél kevesebb ételt kidobni. Így lett a levesből kiszedett zöldségből vadas mártás, a maradék sült húsból rakott tészta, és a krumpli főzőlevéből gölödin leves.

 

Hozzávalók, a gombóchoz

1kg burgonya

40dkg liszt

30 db szilva /befőtt/

20dkg zsemlemorzsa

2 k zsír

1 kk fahéj

5-10dkg cukor

 

Leveshez

A krumpli főző leve

1 kis fej hagyma

2 kanál zsír /olaj/

1 leves kocka

1 kk piros paprika

 

Elkészítés.

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi vízben, ami bőven ellepi, puhára főzzük, kis sóval. Amíg a krumpli fő, a 20dkg zsemlemorzsát a két kanál zsíron /olajon/ arany barnára pirítjuk, és félre tesszük. A kis fej hagymát, nagyon apróra felkockázzuk, és 2 kanál zsíron /olajon/ megdinszteljük, levesszük a tűzről belekeverjük a pirospaprikát. Ha a krumpli megfőtt, kiszedjük a főző léből, amit felöntünk, KB. 2 liter legyen, hozzá adjuk a dinsztelt hagymát, és egy leveskockát, vagy kis kanál ételízesítőt, kis lángon hagyjuk főni. A krumplit még forrón villával, vagy krumplinyomóval, jó alaposan összetörjük. Egy nagyobb fazékba teszünk fel a gombócoknak főzővizet, mire megformáljuk őket a víz fel is forr. Amíg hűl a krumpli, többször átforgatjuk, hogy egyenletesen hűljön. És itt jön a bűvészmutatvány. A krumplinak nem szabad hidegre hűlni, mert megdermed, nehéz lesz vele dolgozni, de nagyon meleg sem lehet, mert sok lisztet fog felvenni, kemény ragacsos lesz a tészta. Éppen csak kéz melegnek kell lennie. Amikor úgy gondoljuk, hogy eléggé kihűlt a krumplink, hozzá adjuk a lisztet, és jól összedolgozzuk. Vastagon meglisztezett deszkára borítjuk, és gyúrunk rajta még, hogy sima tésztánk legyen. A tészta negyed részét, kb. 2centis rúdba ki sodorjuk, amit felszeletelünk 2cm-re. A kis tésztabogyókat, két tenyerünk közt gombócokká formáljuk, kicsit meg lisztezzük, hogy ne ragadjanak össze.  A többi tésztát egy-másfél cm-re kinyújtjuk, 8×8 kockákat vágunk belőle. Minden kis kocka közepére kerül egy kimagozott szilva. A szilvákra teszünk pici fahéjt, és kis cukrot. A tésztakockák átlós végeit összeragasztjuk, majd a vágott részt is, és két tenyerünk közt, gombócokká formáljuk őket. Ha felforrt a víz, a gombócok egy részét, mindig csak annyit tegyünk a vízbe, ami kényelmesen elfér, bele tesszük a vízbe, fakanállal óvatosan megmozgatjuk őket, nehogy leragadjanak az edény aljára. Amikor feljöttek a vízszínére, még főzzük 3-4 percig.  /Azt szokták mondani, szőrös a gombóc, amikor kész. Ez úgy látszik, ha hideg vízbe tesszük, mintha bolyhos lenne. / Egy nagyobb tálba hideg vizet teszünk, ebbe szedjük ki a gombócokat, majd jól lecsepegtetve megforgatjuk a pirított zsemlemorzsába.  Az apró kis gombócokat beletesszük a levesbe, és újra forrástól számítva 3-4 percig főzzük. Tálaláskor a levesből a kis gombócokat tányérokba szedjük, rákanalazzuk a levest. A szilvás gombóc mellé fahéjas cukrot kínálunk. Adhatunk mellé felmelegített szilvalekvárt is.

 

A gombócokat készíthetjük lekvárral is, jó kemény, nem folyós lekvárt válasszunk, vagy tölthetjük túróval is. A zsemlemorzsa helyett adhatunk pirított grízt is. Két púpos kanál búzadarát két kanál zsíron arany barnára pirítunk, öntünk alá fél deci vizet, folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Ha a gríz még ropog, pici vizet adunk még hozzá. Közepes serpenyőbe pirítjuk a grízt, mert duplájára dagad. Vagy, egyes helyeken darált cukrozott mákkal kínálják.

A gölödin leves készülhet pirospaprika nélkül is. Ha valaki nem szereti, hogy apró hagymadarabkák vannak a levesbe, át is lehet szűrni, a hagyma íze attól még megmarad.

 

Jó főzöcskézést

Jó étvágyat

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!