Katianyus süt-főz

Hamis csoki torta, sütés nélkül, avagy hamis tiramisù

 

                                                      

Ezt a süteményt, még azok sem tudják elrontani, aki még életükbe nem gyújtották be a sütőt. Most sem kell. Igazából tiramisùt akartam csinálni, de a nyers tojás miatt mondtam le róla, mert nem tudtam mikor jönnek a vendégek. Ezt a tortát el lehet készíteni bármilyen ízesítéssel is, gyorsan kész van, és nagyon finom. Mire észbe kaptam, már csak egy szelet maradt belőle, a fotózáshoz.

Hozzávalók

50dk babapiskóta

2 adag kávé

25dkg mascarpone

3dl tej

15dkg cukor

1 vaníliás pudingpor /főzés nélküli/

1k kakaó

250ml tejszín

 

Díszítéshez, 1 kanál kakaó, vagy 250ml tejszínhab

 

Elkészítés

Készítünk 2adag kávét, ki milyet szeret, lehet presszó, vagy instant is, ízesítjük ahogy szeretjük, akár tehetünk bele kicsi tejet is. Egy 20×25 tepsit, vagy 26cm tortaformát kibélelünk palackkal.A babapiskótákat félbe törjük, picit megmártjuk a kávéba /nem kell nagyon eláznia/ és kirakjuk vele a forma oldalát. A pudingot elkészítjük a leírtak alapján, csak kevesebb tejet adunk hozzá, a tejszínt felverjük jó kemény habbá. A mascarponét a pudingot /ha főzős, teljesen ki kell hűteni/ a tejszínt egy tálba jól kikeverjük a cukorral. . Két részre osztjuk, az egyik részbe belekeverjük a kakaót, és ízlés szerint tehetünk pluszba cukrot hozzá. A fehéren maradt krémet a formába öntjük, elsimítjuk, és kirakjuk egy sor babapiskótával, amiket picit belemártottunk a kávéba.  Rá öntjük a barna krémet, ezt is elsimítjuk, és az alját kirakjuk kávéba mártott babapiskótával. Hűtőbe tesszük pár órára. Ha jól kidermedt, egy tálcát fogunk a formára szorosan, és ráfordítjuk a kész süteményt. Szépen lefejtjük róla a fapockot, és díszíthetjük tejszínhabbal, vagy mint a tiramisùt kakaóval megszórva.

 

Aki fél, hogy nem áll meg a vastag krém, készítheti úgy is, hogy nem veszi ki a formából, hanem, egy nagyobb jénaiba készíti, de akkor a sorrend fordított, és nem kell alá a folpack. Először a babapiskóta a jénai aljára, rá a krém, és a tetejét díszítjük. Pohárkrémnek is adhatjuk, ez esetben, nagyobb talpas borospoharat válasszunk, amibe félbetört kávéba mártott babapiskótát teszünk, rá néhány kanál krém, majd megint babapiskóta, és megint krém. Ezt is díszíthetjük tejszínhabbal, vagy kakaóval. De, akár valamilyen idény gyümölccsel is, amihez hasonló ízű pudingport választunk.  Ha mégis a torta mellett döntünk, és félünk, hogy a krém lágy lesz, nem tartja a formáját, meglehet támogatni zselatinnal. 1 kanál zselatint, beáztatunk 5 kanál vízbe, ha megdagadt, gőz fölött feloldjuk, vigyázva ne forrjon fel, a feloldott zselatinhoz adunk két nagyobb kanál krémet, jól elkeverjük, és hozzá adjuk a többi krémhez. Erre azért van szükség, nehogy kikristályosodjon a zselatin. A zselatin helyett használhatunk, pektint is, ami a gyümölcsök héjából kinyert zselésítő anyag.

 

Jó sütögetést

Jó étvágyat

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!