Katianyus süt-főz

Mézeskalács, puszedlihez, vagy figurákhoz

                                                                                                                                        

A mézeskalács fahéj, és szegfűszeg illata elengedhetetlenül hozzá tartozik a téli ünnepekhez, a karácsonyhoz, és az azt megelőző várakozási időhöz. Amikor gyerek voltam, december elején ünneplőbe öltöztek az üzletek is, fényfűzzérrel, fagyönggyel, és finom fahéj, és szegfűszeg illata lengte be őket. Ma már erre nincs idő, vagy igény, de otthon még elő varázsolhatjuk a régi telek hangulatát. A mézeskalács készítése nem igényel nagy tudást, a díszítéséhez sem kell művésznek lenni, egy egy pöttyel, csíkkal szép, mutatós mintákat tudunk elérni.

Hozzávalók:

1kg liszt

20dk /9 kanál/ méz

35dkg porcukor

6 +1 tojás

15dkg puha vaj

1kk szódabikarbónát

1kk fahéj+ őrölt szegfűszeg 3+ gyömbér Vagy 1 kanál mézeskalácsfűszer

Íróka /máz/

Az írókához 10g tojásfehérjéhez számolunk 50g porcukrot, pár csepp citromlevet.  /20g tojásfehérje 100g porcukor/

 

elkészítés:

A vajat kicsit felmelegítjük, nem kell folyósnak lennie, de jó lágy legyen, hozzá keverjük a mézet, a tojásokat, a pórcukrot, és jól kikeverjük. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a fahéjat, szegfűszeget, gyömbért /mézeskalácsfűszert/ és részletekbe hozzá adjuk a kivert mézes alaphoz. Fakanállal dolgozzunk, mert ragad tészta. Amikor már elfogyott a liszt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, folpakba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 24 órára. Nem kell megijedni, mert kicsit lágy lesz a tészta, de a pihentetés alatt, meg fog keményedni.

A pihentetett tésztát, három részre osztjuk. Jól átgyúrjuk, legalább 5 percig, hogy a benne levő levegőbuborékok eltávozzanak, így nem fog eldeformálódni a süteményünk.

puszedli: A tésztából nagyobb diónyi darabokat szakítunk, gömbölyítjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Tíz perc pihentetés után, tojásfehérjével megkenjük, 180 fokos sütőbe 10 perc alatt megsütjük. A kész puszedliket, az előre elkészített mázba forgatjuk, szépen egymás mellé sorakoztatva, hagyjuk a mázat megszilárdulni.

Figurák, ház: A jól át gyúrt tésztát, 3-5 mm kinyújtjuk, és különféle formákkal kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, pihentetés után, megkenjük tojásfehérjével, 180 fokon 7-8 percig sütjük.  A házacskának előre papírra megrajzolt, majd kivágott elemeit illesztjük a tésztára, körbe vágjuk, és a már leírtak alapján megsütjük.

Íróka: Az írókához 10g tojásfehérjéhez számolunk 50g porcukrot, 20g tojásfehérjéhez 100g cukor…. Mindig a tojás mennyiségéhez számoljuk a cukrot. Az írókához a porcukrot érdemes többször is átszitálni, nehogy maradjanak benne rögök, mert azok eltömítik a kinyomó zsákot. A tojásfehérjét enyhén felverjük, nem kell habosítani, csak egynemű legyen, hozzá adjuk a kimért cukrot, és a citromlevet. Csak pár csepp kell a citromból, ettől szép fényes lesz a máz. Ha a puszedlihez készül a máz, pici vízzel hígítunk rajta, sűrűn folyós legyen. A ház, és a figurák díszítéséhet kétféle írókát készítünk. Amikor elkészül az íróka, a kanálról darabosan folyik le, akkor két részre osztjuk. Az egyik, kisebb mennyiséget félre tesszük, a másik adagot pedig pár csepp vízzel hígítjuk, úgynevezett terülő írókát készítünk, ami akkor jó, ha sűrűn folyik le a kanálról, és szépen el is simul, nem marad a tetején púp. Az írókát színezhetjük is. Egyszerű ételfestéket, bármelyik bevásárlóközpontba kaphatunk. A folyékony festékekre vigyázni kell, mert lágyítja az írókát, pótolni kell a porcukrot, a megfelelő állag eléréséhez.

Ha kész az íróka, már csak a fantáziánkon múlik, hogy fog kinézni a mézeskalácsunk. Az írókát, kinyomó zsákból, vagy vastagabb uzsonna zacsiba töltjük, de készíthetünk kis tölcséreket sütőpapírból is. Mindig csak pici lyukat vágjunk a kinyomó zsákon. Először a tömörebb írókával meghúzzuk a kontúrt, majd a terülővel kitöltjük azt. Attól függően, hogy azt szeretnénk e, hogy a minta belesimuljon, vagy domború legyen e, folytatjuk a díszítést. Ha belesimulós készítünk, amikor felvittük a mázat, színes csíkokat húzunk közel egymáshoz, ha végig értünk, fogpiszkálót végig húzunk fel-le, a színes csíkokra merőlegesen. Vagy kis pöttyöket rakunk, amiket áthúzunk fentről lefelé, így kis szívecskét kapunk.  A dombormintához megvárjuk amíg megszárad az íróka a kalácson és akkor folytatjuk a díszítést. A mézes házat sűrű írókával összeragasztjuk, az elemeket mindig támasszuk ki ne mozduljanak el. Ha csak megszórjuk a kész házat finom porcukorral, akkor is mutatós, de bármilyen díszítést is alkalmazhatunk.

A mézeskalácsot díszíthetjük különféle apró cukrokkal, kis hópelyhekkel, gyöngyökkel.

Remélem sikerült kedvet csinálni a mézeskalácshoz, mert nagyon finom, és nagyszerű ajándék is lehet az ünnepekre.

Csak bátran kísérletezzetek, a formákkal, díszítésekkel.

Jó sütögetést

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!