Katianyus süt-főz

Finomfőzelék, rántott párizsival és rántott mángolddal

 

                                                   

Aki olyan szerencsés, hogy kertes házban lakik, és gondoz egy kis konyhakertet, az tudja, milyen jó, ha az ember csak ki megy a kertbe, leszed ezt-azt és már készülhet is a finom ebéd.  A mángold, a pasztinákhoz hasonlóan, még az ötvenes években is állandó lakója volt a kiskerteknek, aztán valahogy kikopott. Mostanában kezdik újra felfedezni őket, és egyre több kertbe jelennek meg. Ma már a piacon is ki lehet fogni mangoldot. A mángold hasonló a rebarbarához, csak nem olyan fodros a levele, és vele ellentétben, a mangoldnak, nem csak a vastag levélnyél ehető, hanem a levele is, amiből főzeléket lehet készíteni, vagy kis húsgombócokkal megtöltve, panírozva kisütni. A vastag levélnyelet, felkockázva salátákhoz is szokták adni.

 

Hozzávalók a főzelékhez:

300g borsó

300g sárgarépa

2gerezd fokhagyma

2-3 olaj

1k liszt

 

pirospaprika

 

Feltét:

8szelet párizsi

8 nagy mángold levélnyél

2 tojás

2+1kliszt

szódavíz/tej

olaj a sütéshez

 

A sárgarépát felkockázzuk, kb.1x1cm kockákra, és a borsóval oda tesszük főni, annyi vízzel, ami ellepi.  Sózzuk. Aki édesen szereti, tehet bele 1 kanál cukrot is. Amikor a zöldségek megpuhultak, a 2kanál olaj és a kanál lisztből világos rántást készítünk, bele tesszük a pirospaprikát, és a főzelékhez adjuk, jól elkeverjük, ne maradjon csomós, 3-4 percig főzzük még. 

 

 

 

A mángold szárakat, lobogó sós vízbe dobjuk pár percre, hideg vízbe szedjük ki, majd lecsepegtetjük. A 2 tojást jól elkeverjük kis sóval, hozzá tesszük a 2kanál lisztet, és annyi szódavizet/tejet/, hogy közepes sűrűségű palacsintatésztát kapjunk. A + 1 kanál lisztet kistányérra tesszük, az olajt felforrósítjuk. A párizsi szeleteket, először a lisztbe forgatjuk meg, majd a palacsintatésztába, és a forró olajba arany barnára sütjük, mindkét oldalát. A mángoldal is ugyan így járunk el.

 

 

Tálaláskor, a finomfőzelékhez adhatunk tejfölt is. Ha valaki édesen szereti, akkor a pirospaprikát el is hagyhatja.  Feltétként adhatunk a finomfőzelék mellé rántott, vagy főtt húst, natúrszelettel is finom.  Más fajta zöldségeket is süthetünk hozzá, karfiol, karalábé is finom rántva. A zöldségeket, panírozhatjuk hagyományos módon, liszt-tojás- zsemlemorzsa, csak nekem nem mindig van türelmem hozzá.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!