Aki olyan szerencsés, hogy kertes házban lakik, és gondoz egy kis konyhakertet, az tudja, milyen jó, ha az ember csak ki megy a kertbe, leszed ezt-azt és már készülhet is a finom ebéd. A mángold, a pasztinákhoz hasonlóan, még az ötvenes években is állandó lakója volt a kiskerteknek, aztán valahogy kikopott. Mostanában kezdik újra felfedezni őket, és egyre több kertbe jelennek meg. Ma már a piacon is ki lehet fogni mangoldot. A mángold hasonló a rebarbarához, csak nem olyan fodros a levele, és vele ellentétben, a mangoldnak, nem csak a vastag levélnyél ehető, hanem a levele is, amiből főzeléket lehet készíteni, vagy kis húsgombócokkal megtöltve, panírozva kisütni. A vastag levélnyelet, felkockázva salátákhoz is szokták adni.
Hozzávalók a főzelékhez:
300g borsó
300g sárgarépa
2gerezd fokhagyma
2-3 olaj
1k liszt
só
pirospaprika
Feltét:
8szelet párizsi
8 nagy mángold levélnyél
2 tojás
2+1kliszt
szódavíz/tej
olaj a sütéshez
A sárgarépát felkockázzuk, kb.1x1cm kockákra, és a borsóval oda tesszük főni, annyi vízzel, ami ellepi. Sózzuk. Aki édesen szereti, tehet bele 1 kanál cukrot is. Amikor a zöldségek megpuhultak, a 2kanál olaj és a kanál lisztből világos rántást készítünk, bele tesszük a pirospaprikát, és a főzelékhez adjuk, jól elkeverjük, ne maradjon csomós, 3-4 percig főzzük még.
A mángold szárakat, lobogó sós vízbe dobjuk pár percre, hideg vízbe szedjük ki, majd lecsepegtetjük. A 2 tojást jól elkeverjük kis sóval, hozzá tesszük a 2kanál lisztet, és annyi szódavizet/tejet/, hogy közepes sűrűségű palacsintatésztát kapjunk. A + 1 kanál lisztet kistányérra tesszük, az olajt felforrósítjuk. A párizsi szeleteket, először a lisztbe forgatjuk meg, majd a palacsintatésztába, és a forró olajba arany barnára sütjük, mindkét oldalát. A mángoldal is ugyan így járunk el.
Tálaláskor, a finomfőzelékhez adhatunk tejfölt is. Ha valaki édesen szereti, akkor a pirospaprikát el is hagyhatja. Feltétként adhatunk a finomfőzelék mellé rántott, vagy főtt húst, natúrszelettel is finom. Más fajta zöldségeket is süthetünk hozzá, karfiol, karalábé is finom rántva. A zöldségeket, panírozhatjuk hagyományos módon, liszt-tojás- zsemlemorzsa, csak nekem nem mindig van türelmem hozzá.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: