Katianyus süt-főz

Gyümölcs torta málnával, és vegyesen

                                             

 

A nyár, egyik legkedveltebb desszertje a gyümölcs torta. Ilyenkor, amikor sok féle gyümölcs érik, egy friss gyümölcsből készült, és jól lehűtött torta, legalább olyan frissítő mint egy pohár fagylalt. Most érik a málna, a ribizli, a meggy, sárgabarack, a korai őszibarack is megjelent a piacokon. Nem csak egyféle gyümölccsel készülhet, variálhatjuk az ízeket, és még mutatós is a sokszínű gyümölcs. Lényeges még, hogy jó érett gyümölcsöt használjunk, hogy minél kevesebb cukor hozzáadásával, vagy éppen elhagyásával készülhessen a finomság. Most csak kettő alapot mutatok be amit mindenki a saját ízlésének megfelelően variálhat.

 

Málnás gyümölcs torta

500g málna

a tortalaphoz:

4 tijás

5k liszt

4k cukor

½ dcl olaj

csipet só

krém:

1vanníliapuding

3dl gyümölcslé / lehetőleg meggy, vagy málnás ivólé/

2 k cukor

 

 

Elkészítés:

A gyümölcstortaformát vékonyan ki vajazzuk/olajozzuk/ A tojásokat a cukorral, a csipet sóval felverjük. Nem lesz olyan stabil, mintha csak a fehérjét vernénk, és több időbe is telik. Hozzá öntjük az olajat, és kanalanként beleforgatjuk a lisztet. Minden kanállal jól elkeverjük, ügyelve ne törjük össze a habot. Az így elkészített masszát a formába öntjük, eligazgatjuk, és 180 fokon 20-25 percig /tűpróbáig/ sütjük.

A pudingport a 2kanál cukorral jól elkeverjük, adunk hozzá 3-4 kanál gyümölcs levet, simára keverjük. A többi gyümölcslét oda tesszük forrni, amikor már gyöngyözik, vékony sugárba hozzá öntjük az elkevert pudingot gyors keverés mellett, sűrűsödésig főzzük. Félre tesszük hűlni, közbe többször átkeverjük, hogy a teteje ne bőrösödjön be.

A kiehült tortalapot tálcára tesszük, a kihűlt puding felét szép egyenletesen elsimítjuk rajta, majd a málnaszemekkel sűrűn kirakjuk, és rásimítjuk a puding másik felét. Hűtőbe tesszük pár órát.

Tálaláskor, díszíthetjük tejszínhabbal.

 

                                       

Színes, gyümölcstorta.

Hozzávalók:

20dkg málna

20dkg meggy

20dkg őszibarack

2dl habtejszín

A tortalaphoz:

4 tojás

5k liszt

4k cukor

½ dl olaj

csipet só

Elkészítés:

A gyümölcstortaformát vékonyan ki vajazzuk/olajozzuk/ A tojásokat a cukorral, a csipet sóval felverjük. Nem lesz olyan stabil, mintha csak a fehérjét vernénk, és több időbe is telik. Hozzá öntjük az olajat, és kanalanként beleforgatjuk a lisztet. Minden kanállal jól elkeverjük, ügyelve ne törjük össze a habot. Az így elkészített masszát a formába öntjük, eligazgatjuk, és 180 fokon 20-25 percig /tűpróbáig/ sütjük.

A meggyet, kimagozzuk, a barackokat vékonyra felszeleteljük. a tejszín kemény habbá verjük. A kihűlt tortalapot, megkenjük tejszínhabbal, és tetszés szerint kirakjuk a tetejét a gyümölcsökkel. Én szépen sorba raktam őket, de aki ügyes, akár virágmintába is kirakhatja. Amikor az összes gyümölcs elfogyott, a maradék tejszínhabbal díszítjük. Pár órára hűtőbe tesszük.

 

Készülhet a gyümölcstorta, meggy és egres /piszke/ keverékével, vagy ha más gyümölcs nincs otthon, almával is nagyon finom. Az almát, pici olajon meg párolom, adok hozzá kevés cukrot, és fahéjat. A cukor karamellizálódik, amitől még finomabb. A kész gyümölcstortát, feldobhatjuk, olvasztott csokicsíkokkal, vagy egy gombóc fagylalttal.

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!