A nyár, egyik legkedveltebb desszertje a gyümölcs torta. Ilyenkor, amikor sok féle gyümölcs érik, egy friss gyümölcsből készült, és jól lehűtött torta, legalább olyan frissítő mint egy pohár fagylalt. Most érik a málna, a ribizli, a meggy, sárgabarack, a korai őszibarack is megjelent a piacokon. Nem csak egyféle gyümölccsel készülhet, variálhatjuk az ízeket, és még mutatós is a sokszínű gyümölcs. Lényeges még, hogy jó érett gyümölcsöt használjunk, hogy minél kevesebb cukor hozzáadásával, vagy éppen elhagyásával készülhessen a finomság. Most csak kettő alapot mutatok be amit mindenki a saját ízlésének megfelelően variálhat.
Málnás gyümölcs torta
500g málna
a tortalaphoz:
4 tijás
5k liszt
4k cukor
½ dcl olaj
csipet só
krém:
1vanníliapuding
3dl gyümölcslé / lehetőleg meggy, vagy málnás ivólé/
2 k cukor
Elkészítés:
A gyümölcstortaformát vékonyan ki vajazzuk/olajozzuk/ A tojásokat a cukorral, a csipet sóval felverjük. Nem lesz olyan stabil, mintha csak a fehérjét vernénk, és több időbe is telik. Hozzá öntjük az olajat, és kanalanként beleforgatjuk a lisztet. Minden kanállal jól elkeverjük, ügyelve ne törjük össze a habot. Az így elkészített masszát a formába öntjük, eligazgatjuk, és 180 fokon 20-25 percig /tűpróbáig/ sütjük.
A pudingport a 2kanál cukorral jól elkeverjük, adunk hozzá 3-4 kanál gyümölcs levet, simára keverjük. A többi gyümölcslét oda tesszük forrni, amikor már gyöngyözik, vékony sugárba hozzá öntjük az elkevert pudingot gyors keverés mellett, sűrűsödésig főzzük. Félre tesszük hűlni, közbe többször átkeverjük, hogy a teteje ne bőrösödjön be.
A kiehült tortalapot tálcára tesszük, a kihűlt puding felét szép egyenletesen elsimítjuk rajta, majd a málnaszemekkel sűrűn kirakjuk, és rásimítjuk a puding másik felét. Hűtőbe tesszük pár órát.
Tálaláskor, díszíthetjük tejszínhabbal.
Színes, gyümölcstorta.
Hozzávalók:
20dkg málna
20dkg meggy
20dkg őszibarack
2dl habtejszín
A tortalaphoz:
4 tojás
5k liszt
4k cukor
½ dl olaj
csipet só
Elkészítés:
A gyümölcstortaformát vékonyan ki vajazzuk/olajozzuk/ A tojásokat a cukorral, a csipet sóval felverjük. Nem lesz olyan stabil, mintha csak a fehérjét vernénk, és több időbe is telik. Hozzá öntjük az olajat, és kanalanként beleforgatjuk a lisztet. Minden kanállal jól elkeverjük, ügyelve ne törjük össze a habot. Az így elkészített masszát a formába öntjük, eligazgatjuk, és 180 fokon 20-25 percig /tűpróbáig/ sütjük.
A meggyet, kimagozzuk, a barackokat vékonyra felszeleteljük. a tejszín kemény habbá verjük. A kihűlt tortalapot, megkenjük tejszínhabbal, és tetszés szerint kirakjuk a tetejét a gyümölcsökkel. Én szépen sorba raktam őket, de aki ügyes, akár virágmintába is kirakhatja. Amikor az összes gyümölcs elfogyott, a maradék tejszínhabbal díszítjük. Pár órára hűtőbe tesszük.
Készülhet a gyümölcstorta, meggy és egres /piszke/ keverékével, vagy ha más gyümölcs nincs otthon, almával is nagyon finom. Az almát, pici olajon meg párolom, adok hozzá kevés cukrot, és fahéjat. A cukor karamellizálódik, amitől még finomabb. A kész gyümölcstortát, feldobhatjuk, olvasztott csokicsíkokkal, vagy egy gombóc fagylalttal.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: