Katianyus süt-főz

Rizskoch, vanília sodóval

                                                         

A rizskoch, a madártejhez hasonlóan szinte minden gyerek és felnőtt kedvence. Könnyű, gyorsan elkészül és nagyon finom. Adhatjuk tartalmas leves mellé főételként, desszertnek, vagy könnyű vacsorának is. Sajnos nagyon sokan vannak tejallergiások, nekik sem kell lemondaniuk erről a finomságról, ők a tejet helyettesíthetik, rizs, vagy szója tejjel. A laktóz mentes tej csak enyhe tüneteknél használható, sokan, akik laktóz intoleranciában szenvednek, a laktóz mentes tejet sem fogyaszthatják. Erre érdemes figyelni, főleg gyerekeknél.

Hozzávalók

1l tej

1,5 b rizs

10dkg cukor

2 vanillincukor /1k vanília aroma/

1cs mazsola

5tojás

 

Sodóhoz:

5dl tej

15dkg cukor

1k keményítő

2 tojássárgája

 

Elkészítés

A rizst, odatesszük a tejjel főni, vigyázva, hogy le ne kapja. Beletesszük a cukrot, vaníliacukrot /aromát/és a rizst félpuhára főzzük. Ekkor félre tesszük, néha átkevergetjük, hogy gyorsabban hűljön. A sütőt előmelegítjük 180fokra, egy közepes tepsit vékonyan kikenünk zsírral/vajjal/ Amikor a rizs már langyosra hűlt, a tojásokat szét választjuk, a sárgáját jól elkeverjük a rizsbe, a fehérjéből, csipet sóval, kemény habot verünk. A kemény habot, részletekben a rizshez keverjük, beletesszük a mazsolát, az előkészített tepsibe öntjük, szépen eligazgatjuk, és 180 fokon addig sütjük, amíg kis színt kap a teteje /10-15 perc/

A sodóhoz, a tejet odatesszük forrni. A keményítőt pár kanál hideg tejjel simára keverjük, hozzá adjuk a cukrot a tojások sárgáját, és jó alaposan kikeverjük. Ha véletlen csomós marad, teaszűrön átöntve a csomókat szét tudjuk nyomni. Hozzáadjuk a vaníliacukrot, és vékony sugárba, gyors keverés mellet, a tejhez öntjük. Addig főzzük, amíg kicsit kezd sűrűsödni. /Nem lesz pudingszerű/

Tálaláskor, széles süteményes lapáttal kockákat vágunk a rizskochból, és meglocsoljuk a vaníliaöntettel.

 

A rizskochot lehet ízesíteni különféle gyümölcsaromákkal, jól lecsepegtetett befőttel, vagy az aktuális idény gyümölccsel, most PL. apróra vágott eperrel. A sodó készülhet csokisan, amikor a keményítőnek csak felét használjuk, mellé teszünk egy kanál kakaót, és ezzel sűrítjük be. Vagy, bármilyen pudinggal is adhatjuk.  Öntet nélkül is finom, főleg ha a tetejét meghintjük fahéjas, vagy kakaós porcukorral, vagy olvasztott csoki csíkokat teszünk rá.

jó sütögetést

Jó étvágyat

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!