Katianyus süt-főz

Ravioli

                                                   

Ha az olasz konyha kerül szóba, a legtöbb embernek a pizza, a bolognai spagetti, meg a milánói makaróni jut eszébe. A rizottó, a tortilla, tortellini, és a ravioli is olasz honból származik. A tészta az olaszoknál nemzeti eledelnek számít. Fogyasztják köretnek, szószokkal, vagy töltve, még sincs több kövér ember náluk, mint más nemzeteknél. Ennek pedig az a titka, hogy a legtöbb tésztát, nem búza, hanem durumlisztből készítik. A hagyományos búzától eltérően a durumbúzának, nagyobb a rosttartalma és a benne található keményítőt, a szervezetünk nehezebben tudja lebontani. Ezáltal a durumlisztből készült termékek lassabban emelik a vércukorszintet is. Másik előnye, hogy a durumlisztből tojás hozzáadása nélkül is lehet finom tésztát készíteni.  A ravioli, a mi derelyénkhez hasonló étel, csak nem édes, hanem sós töltelékkel készül, aminek egyik alapanyaga a sajt. Rendszerint krém, vagy parmezán sajtot használnak. A ravioli tölteléke lehet darált hús, hal, gomba, vagy zöldségek, amiket nagyon apróra darálnak, darabolnak, hogy a töltelék majdnem krémes állagot kapjon. Olíva olajon fonnyasztott bazsalikommal, tálalják, amihez lehet paradicsomot is tenni. Én a húsosat készítettem, volt egy kanál szeletelt gombám azt is hozzá adtam.

 

Hozzávalók

tészta:

300gdurumliszt

2tojás

 

Töltelék:

200g darált hús

100ggomba

1 kis vöröshagyma

1g fokhagyma

bazsalikom

gyömbér

petrezselyemzöld

só, bors

50g parmezán/reszelve/ +100g a szóráshoz

2+4 k olíva olaj

 

Elkészítés:

A durumlisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, és elkezdjük összegyúrni, közbe adunk hozzá annyi vizet, hogy kemény, de gyúrható tésztát kapjunk. Folpackkal letakarva félórát pihentetjük. A tölteléknek, a hagymát, foghagymát apróra vágjuk, és két kanál olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzá adjuk a darált húst, fehéredésig pároljuk. Ekkor beletesszük a gombát, amit előzőleg nagyon apróra daraboltunk, fél deci vizet adunk hozzá, fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, gyömbérrel, és teszünk hozzá felaprított petrezselyem levelet, és addig főzzük közepes lángon, amíg a leve elfől. A tűzről levéve, hozzáadjuk a sajtot, és villa segítségével jól összetörjük az alkotóelemeket.  A tésztát kinyújtjuk, nem túl vékonyra, a töltelékből apró halmokat rakunk a tészta szélére, úgy, hogy maradjon annyi hely mellette, hogy rá tudjuk hajtani a töltelékre és elfedje azt. A kis halmokra ráhajtjuk a tésztát, tenyér éllel lenyomkodjuk a közöket, és derelye metszővel körbe vágjuk. Bő, sós vízbe kifőzzük, egy kicsivel több idő alatt fő meg, mint a sima lisztből készült tészta. Négy-öt kanál olíva olajon megfonnyasztunk 5-6 levél bazsalikomot /1kiskanál szárított/ . Tálaláskor meglocsoljuk a bazsalikomos olajjal, és reszelt sajtot szórunk rá.

 

A tésztába nem teszünk sót, mert ellágyul tőle, és nehéz lesz kinyújtani. A töltelékbe a parmezán helyett, tehetünk, két kanál krémsajtot is. A bazsalikomos olajhoz én adtam egy kiskanál paradicsom sűrítményt, és fél deci vizet. Pár szem koktélparadicsomot is dobhatunk az olajra, amit csak addig sütünk, amíg megreped a héja. A raviolit kis kockákba szokták készíteni, de ha nincs kéznél derelyemetélő, akkor pici pogácsa szaggatóval, vagy pohárral is ki lehet szúrni, és a szélét villával lenyomkodni. A biztos tapadás miatt a töltelékek közét meg lehet kenni tojással, vagy csak vízzel, és úgy ráborítani a másik tésztát.

 

Jó főzöcskézést

Jó étvágyat

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!