Katianyus süt-főz

Rakott karfiol, Katianyus módra

                                                 

 

Ez a hét, az Olasz konyha tanulmányozásával telt. Hét végén, kaptunk tortillát, és ugye az ember szeret kísérletezgetni, hogy majd itthon is készítek. Tervbe van, ahogy a ravioli is.

Az olasz konyha sok paradicsomot használ, sajtot, főleg krém és parmezánt. A bazsalikom, ami a paradicsomos ételekből nem is hiányozhat, kicsit megfonnyasztva, vagy frissen szokták salátának is készíteni. Nekem most volt itthon karfiol, amit nem akartam, hogy tönkre menjed. Szeretem sütve, rántva, krémlevesnek, de főzve nem. Levesbe is, ha rakok, vagy kiveszem, mielőtt szétesne, vagy akkor teszem bele, amikor már majdnem kész, hogy ne főjön szét. A rakott ételeket általában mindenki szereti. Azért van kivétel, mert a zöldségest nálunk csak mi ketten esszük. Szóval, a változatosság kedvéért, csináltam egy kis olaszos beütéssel rakott karfiolt.

Hozzávalók:

500g karfiol

500g darált hús

1k.ü. szeletelt gomba

1 vöröshagyma

2gerezd fokhagyma

1sz kenyér

100g reszelt sajt

3kolaj

1k sűrített paradicsom v. 1dl sűrű paradicsomlé

bors

bazsalikom

gyömbér

kakukkfű

 

A karfiolt rózsáira szedjük, bő sós vízbe forrástól számítva 5-6 percig főzzük, hideg vízbe szedjük ki, majd lecsepegtetjük. A szelet kenyere/zsömlét/ beáztatjuk vízbe. A hagymákat felkockázzuk, az olajon üvegesre pirítjuk, rá tesszük a húst, ami lehet darált csirke, vagy pulykahús is, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kiskanál gyömbért, kiskanál szárított bazsalikomot /ha van friss, 5-6 levelet finomra vágunk/ kis kakukkfüvet, felöntjük egy deci vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk.  Amikor a hús puha, rá tesszük a gombát, a paradicsomot, és pár percig főzzük, amíg a leve besűrűsödik. A kenyereket jól kicsavarjuk, összemorzsoljuk, és a raguhoz adjuk, elkeverünk benne 50g reszelt sajtot, és egy 20x25cm tepsibe öntjük. Eligazgatjuk, a tetejét kirakjuk karfiol rózsákkal. Nekem volt kevés brokkolim is, azt is rá tettem. Szedjük kisebbekre a karfiolt, hogy mindenhova jusson, jól nyomkodjuk bele a húsba a teteje sima legyen. 180 fokon fél órát sütjük, ekkor rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és ha úgy szereti a család, még egy-két percre visszadughatjuk a sütőbe. Én nem szoktam, mert a sajt megkeményedik, ha kihűl. Szeletekre vágva, tálaljuk.  

 

A gomba mellé, vagy helyett, tehetünk bele borsót, apró kockákra vágott sárgarépát, pasztinákot. A paradicsom el is maradhat, akkor tegyünk bele kevés pirospaprikát.

 

Jó étvágyat

Jó főzőcskézést

/ fotózni, még mindig nem tudok/

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!