A puncstortát nagyon egyszerű elkészíteni, hisz nem kell hozzá krémet keverni, vigyázni a tejszínre, nehogy kicsapódjon. Csak akkor kell kevés vajkrémet keverni, ha burkolni akarjuk. Ha csak leöntjük fondán-nal, akkor elég, ha a külsejét megkenjük kevés baracklekvárral. A képen a torta, harminc centis, de otthonra a családnak elég egy 24-26 cm is, amit süthetünk akár egy kisebb tepsibe is, de ha nincs tortaformánk, akkor jó egy zománcos lábas is. Most a harminc centis piskótát én is egy nagy lábasba sütöttem, mert akkora formám nincs.
Fondán – fondant. A fondán, amit a puncs tortára, és a minyonokra, tesznek cukorborítást, a fondant pedig, a nyújtható cukor massza/ cukortészta/
Hozzávalók.
Piskóta:
8 tojás
8k cukor
8k liszt
só
Sziruphoz:
500 cukor
1 rumaroma
fondán
350gkockacukor
1k ecet
lekvár a lapok kenéséhez
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük a csipet sóval. Nem kell túl keményre, csak annyira, hogy ha a habverőt kivesszük, csúcsot képez a hab és a vége kicsit visszahajlik. A sárgáját fehéredésig verjük a cukorral, majd a habhoz adjuk, óvatosan beleforgatjuk. Nem baj, ha még nem egyenletes! Kanalanként adjuk hozzá a lisztet, vigyázzunk, a habot ne törjük össze. Egy 26 cm tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, vagy vékonyan megkenjük olajjal, és megszórjuk lisztel. 200 fokra, előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc után mérsékeljük a hőfokot 20- 30 fokkal, és így sütjük még legalább 30-40 percig. Nem szabad nyitogatni a sütőt, mert megfázik a piskótánk és össze fog esni. Tűpróba után kivesszük, rácsra téve hűtjük ki.
500g cukrot 1 deci vízzel, odatesszük főni, addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad. Beleteszünk, egy rumaromát, várjuk meg amíg kihül.
Amikor a piskótánk is kihűlt, három lapba vágjuk, úgy, hogy az alsó, és a felső lap kicsit vékonyabb legyen. A középső lapot felkockázzuk. Ami a piskóta teteje volt, azt visszatesszük a formába, Aminek az alját, kibélelünk sütőpapírral, vagy fokpakkal, meglocsoljuk, pár kanál sziruppal, és megkenjük baracklekvárral. A felkockázott piskótát beleforgatjuk a szirupba, és belepakoljuk a formába, jól eligazgatjuk. A tetejét megkenjük baracklekvárral, és ráborítjuk a megmaradt piskóta lapot, talpával felfelé. Kicsit megszurkáljuk villával, és a vissza maradt sziruppal meglocsoljuk, sütőpapírt simítunk rá, és jól lenyomkodjuk, egy fedő, vagy akár kartonból a forma alakjára vágott lappal lenyomjuk, teszünk rá, valami sújt. /2 kilós liszt, cukor. 1 óra súlyozás után, 4-5 órára, hűtőbe tesszük, a legjobb, ha egy éjszakát hűtjük, jobban összeérnek az ízek.
Óvatosan körbevágjuk a forma mellett a tortánkat, és rácsra borítjuk. Megkenjük a külsejét baracklekvárral.
A kockacukrot szűk, egy deci vízzel tiszta edényben tegyük a tűzhelyre, ha felforrt, kis hab keletkezik rajta, ezt szedjük le egy kanállal, majd mossuk körbe vizes ecsettel.
Tegyük bele az ecetet, ezzel a savas anyaggal invertáltjuk a cukrot, így nem fog visszakristályosodni a főzet.
Majd lassan forraljuk tovább, míg el nem éri a 115 fokot.
Ha nincs cukorhőmérőnk, akkor két ujjunk között egy csepp cukorszirupból próbáljunk, szálat húzni, ha sikerül, akkor megfelelő sűrűségű a szirupunk.
Öntsük ki sima hideg felületre és várjuk, míg kihűl kb. 40 fokra.
Ezután egy kártya vagy széles pengéjű kés, segítségével addig mozgassuk, míg be nem sűrűsödik, és ki nem fehéredik. /vigyázzunk a kezünkre, / Kis rumaromával, vagy pár csepp piros ételfestékkel Színezzük. mérőpohárba szedjük és a lekvárral körbe kent tortára öntjük, igyekezzünk egyenletesen a szélénél, majd a közepén. Ha nagyon sűrűnek érezzük a fondán-t, nagyon picit rámelegítve hígíthatjuk. Késsel elsimítjuk. Díszíthetjük, rumba, vagy aromába áztatott megy szemekkel.
Ha van kedvünk, a torta belsejét, színesre is készíthetjük. Ha a piskótát négy lapba vágjuk, a két középsőt csíkokra vágjuk. A szirupot két edényben elosztjuk, az egyik részhez adunk egy kiskanál piros ételfestéket. A piskóta csíkokat, felváltva mártogatjuk, egy piros, egy barnás, a második felcsíkozott lapot, az elsőre merőlegesen tesszük. a két sor közt megkenhetjük lekvárral.
Ha, idegenkedünk a cukor főzésétől, a tortát boríthatjuk, akár készen vett, vagy otthon elkészített fondant-tal. A fondant alá, vajkrémet teszünk. Egy 26 cm tortára elég 100g vaj, 100g porcukor. A vajat habosra keverjük, bele forgatjuk a porcukrot, jól kidolgozzuk, és ezzel a krémmel kenjük meg a torta külsejét. Ezt hűteni kell, és utána tehetjük rá, a kinyújtott fondant. Én, most a fekete fondant-ot készen vettem. A díszítésnek, csak a fantáziánk szab határokat.
Jó sütögetést
Jó étvágyat
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: