Katianyus süt-főz

Tenger gyümölcsei, gombaszósszal

 

                                    

 

Akik jártak már tengerparti városba, és eljutottak a piacra, azok tudják, mennyi rákot-kagylót árulnak, és fogyasztanak, az ott élő emberek.  Régen, nálunk is rendszeresen került az asztalokra, folyami rákból készült étel. A háború előtt kiadott szakácskönyvekbe, még fellelhetőek, a rák ételek receptjei. A folyó szabályozás, és a nem őshonos halak betelepítése miatt megfogyatkozott a rák állomány, és eltűntek olyan foglalkozások is, mint a pákász, aki, a folyók, tavak nádas, mocsaras részein halásztak, gyűjtötték a rákokat. Bár a pákász, inkább életforma volt, mint szakma. Én meg vallom őszintén, kicsit idegenkedtem a tengeri herkentyűktől, de ugye, az ember szeret kísérletezni. Meglepően finomra sikerült, bár, biztosan más, ha friss alapanyagból készül, mint a fagyasztottból. A csomagba volt, kétféle kagyló, tintahaldarabok, homár, és apró garnéla rákok.

Hozzávalók

1 cs fagyasztott tenger gyümölcse

1ü gombaszósz

1 fej hagyma

4 k olaj

1cs spagetti

 

A hagymát felkockázzuk, és üvegesre pirítjuk a 4 kanál olajon. A fagyasztott /nem kell kiengedni/ tenger gyümölcsöt ráöntjük a hagymára, kevergetve, 4-5 percig pároljuk. Enyhén sózzuk, ráöntjük a gombaszószt, és annyi vizet /fél deci/ amivel az üveget kiöblítjük, 15-20 percig főzzük, ügyelve le ne süljön. Ha szükséges, utána sózzuk. Kifőzött spagettivel tálaljuk.

 

A gombaszószt, elkészíthetjük otthon is. 25 deka gomba, legjobb az erdei, egy kis fej hagyma, 4kanál olaj, 2dl főzőtejszín, fél kanál liszt, petrezselyem zöld, kakukkfű, rozmaring, só.  A hagymát megfuttatjuk az olajon, rádobjuk a gombát, pár percig pároljuk, rá tesszük a lisztet, amivel pirítjuk egy-két percig, felöntjük a tejszínnel, beletesszük a fűszereket. Turmix gépbe, vagy bot mixerrel pépesítjük. Visszatesszük a tűzre, újraforrástól számítva két-három percig főzzük. Sült, vagy főtt húsok mellé is adhatjuk, akár tésztás ételekhez is.

 

Jó főzőcskézést

Jó étvágyat

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!