Ha már beszéltünk a leveles vajastésztáról, essen szó a krémesről is, amit szintén leveles tésztával készítünk. Amikor gyerek voltam, anyukám hájas tésztából csinálta. Azok, akik nem nagyon szoktak sütögetni, nekik sem kell megijedni, mert a krémes készítése, nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Biztosan egyszerűbb a készen vett süteményt kínálni a vendégeknek, de, a házilag készítettnél sosem finomabb, még akkor sem, ha a miénk nem lesz olyan szép magas, vagy a szeletek nem lesznek szimmetrikusak. Ahol gyerek is van, és segíthet is, élmény a sütés. Az, hogy mennyire lesz édes, az mindig a készítőn múlik, a cukor mennyiségét lehet növelni, vagy éppen kevesebbel elkészíteni.
Krémes
1cs leveles vajastészta
6 tojás
1ltej
3vaníliás pudingpor
1k keményítő / vagy liszt/
150g cukor
2+1 vaníliás cukor
A leveles tésztát két részre vágjuk, és mindkét részt, vékonyra kinyújtjuk, hogy egy 25×30 tepsi alját befedje. Az egyik lapot, 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. A másik lapot egy éles késsel bevagdaljuk, KB 6×6 kockákra. Nem kell egészen átvágni a tésztát, csak ha megsült, könnyebben lehet szeletelni. A tejből, félre teszünk egy decit, a többit felforraljuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 100g cukorral kihabosítjuk, beletesszük a pudingport, a keményítőt, és a félretett tejjel simára keverjük. A tejet, ha felforrt, levesszük a tűzről, és a pudingos masszát, vékony sugárba hozzáöntjük, közbe folytonosan keverjük, nehogy összekapja. Visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, amíg sűrű puding lesz belőle. A tojások fehérjét, a maradék cukorral, vízgőz fölött, kemény habbá verjük. arra ügyeljünk, a tojásfehérje 70 foknál ne legyen melegebb, mert kicsapódik. Az elkészült tojáshabot, óvatosan a pudinghoz keverjük, folpackot simítunk a tetejére és hagyjuk langyosra hűlni. / A folpack megakadályozza, hogy bebőrösödjön a krém/ Azt a tészta lapot, amit egyben sütöttünk, visszatesszük a tepsibe /érdemes magas falút használni/ és a langyosra hűlt krémet ráöntjük, elsimítjuk. A másik tésztát, a bevágásoknál felszeleteljük, és kirakjuk vele a krémes tetejét. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk, vaníliás porcukorral.
Ha még fokozni akarjuk az élvezeteket, egy 200ml habtejszínt, keményre felverünk, és mielőtt a kockákkal kiraknánk a tetejét, a krémre simítjuk. A bátrabbak süthetik a felső lapot is egyben, és a krémes összeállításánál darabolják kockákra, igaz szebbek lesznek a kockák, csak nagy valószínűséggel több is el fog törni.
A krémest, ellehet készíteni, réteslapokból is, amikor a vékony lapokat olvasztott vajjal megkenjük, egy lapnak 5 réteslapot rétegezünk, és a vajastésztához hasonlóan kisütjük.
Jó sütögetést
Jó étvágyat
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: