Katianyus süt-főz

Brokkolis krumpli rakottas, csirkehússal.

 

                                                                                                                                   

Nálunk a krumpli a második kenyér. A család szereti sütve, főzve, Akát egy tál ételnek is. A rakott krumplinak számtalan változata van, a klasszikus, amikor, főtt krumpli karikákra kerül, kolbász, tojás, befedve krumpli karikákkal, nyakon öntve tejföllel, és átsütve, hogy a tejföl kis színt kapjon. A rakott krumplihoz, de úgy általában a héjában főtt krumplihoz mindig közel azonos méretű krumplikat válasszunk, hogy elkerüljük azt, amikor az egyik már szétfőtt, a másik meg, mégy kemény. Én tovább fejlesztettem ezt a változatot, és meg vagyok elégedve az eredménnyel.

 

Hozzávalók.

1kg krumpli

5+1 tojás

40dkg csirkemell /combfilé/

30dkg brokkoli

2dl tejföl

5dkg reszelt sajt

5-6 k olaj

só, bors

3g foghagyma

zöld fűszerek /petrezselyem, snidling, kakukkfű, oreganó/

gyömbér

kurkuma

 

Elkészítés

 

A burgonyát alaposan megmossuk, és odatesszük főni, annyi vízzel, ami ellepi, adunk hozzá egy kanál sót. A tojásokat keményre főzzük. /+1 félreteszünk/. A húst ledaráljuk, vagy apróra kockázzuk. Az olajból két-három kanállal megforrósítunk, és megfuttatjuk benne, az összedarabolt foghagymát, mielőtt a hagyma színt kapna, rátesszük a húst, fehéredésig sütjük. Ekkor hozzá adjuk a sót, borsot, zöld fűszereket, kurkumát, egy 2cm lereszelt gyömbért, felöntjük KB 1/5dl vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk. A brokkolit /fele lehet karfiol/ enyhén sós vízbe puhára főzzük, hideg vízbe szedjük ki, ez megakadályozza, hogy szétessen.

Amikor a hozzávalók készen vannak, a krumplit meghámozzuk, és egy közepes tepsibe karikázzuk, aminek az alját vékonyan meg kentük olajjal. Szép egyenletesen elrendezett krumpli karikákra kanalazzuk a kész ragut, elegyengetjük, rákarikázzuk a tojásokat, és a tetejét kirakjuk a kis rózsákra szedett brokkolival. A tejfölt jól átkeverjük, hozzá ütjük a félre tett tojást, simára keverjük, és a kész rakottasra kanalazzuk, ügyelve arra, hogy egyenletesen fedje. 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percig sütjük, ez idő alatt kap kis színt a tejföl. Az 5 dkg reszelt sajttal megszórjuk, és egy-két percre még visszatesszük, hogy a sajt ráolvadjon. Kockára vágva, széles lapáttal szedjük ki, hogy ne essen szét. Savanyúság illik hozzá, de kompóttal, vagy párolt vörös káposztával is finom.

 

Ez az étel, akár az ünnepi asztal része is lehet, mert nem csak melegen, hidegen is finom.

Sokan, nem szeretnek olyan ételeket főzni, amibe főtt tojás kell. Velem is előfordult már, hogy kivettem a hűtőből a tojást, bele a forró vízbe, és durr, szétrepedt. Ezt meglehet akadályozni, ha főzés előtt pár órával kivesszük a tojást a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen, vagy ha erre nincs időnk, hideg vízbe tegyük oda főni. Amíg a víz felforr, a tojás is átmelegszik.

 

Jó főzőcskézést

Jó étvágyat

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!