A meggyet tartják az egyik legegészségesebb gyümölcsnek. Fogyaszthatjuk, frissen, szósznak, vagy levesnek elkészítve, vagy befőttként is. Szerencsére már megjelentek a piacon a korai fajták. A meggyszószt, fogyaszthatjuk előételként, leves helyett, vagy desszertként, de akár a főétel része is lehet, főleg főtt húsok mellé finom nagyon. A jól lehűtött meggyszósz egy forró nyári napon egy szelet friss kenyérrel, mennyei eledel, főleg ha tudunk bele szerezni egy két marék egrest /piszke/ ami fokozza a hűsítő hatását.
500g meggy
150g cukor
1 vanillincukor
1k liszt
10ml tejföl
1 csillagánizs
A meggyet gondosan megmossuk, kimagozzuk, és annyi vízbe tesszük oda főni, ami ellepi. Bele tesszük a cukrot, vaníliacukrot, a csillagánizst, és 15-20 percig főzzük. A tejfölhöz hozzá adjuk a lisztet, jól eldolgozzuk, hogy a liszt ne maradjon csomós, 1-2 kanál vízzel lazíthatjuk. Ha szükséges teaszűrön átszűrjük. Vékony sugárba a meggyhez öntjük, jól elkeverjük, és 4-5 percig főzzük még, vigyázva nehogy kifusson. Melegen, vagy jól lehűtve fogyasztjuk.
A szószokat általában tejes habarással készítik. Én a meggyhez tejfölt használok, mert a tejet könnyen összekapja. A csillagánizs nagyon jó ízt ad a szósznak, de használhatunk helyette szegfűszeget, és /vagy/ fahéjat.


Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: