Katianyus süt-főz

Marlenka

                                                                  

 

A Marlenka, vagy Örmény mézes, egy régi örmény sütemény alapján készül. Geyorge Avetisjan kezdte el készíteni, amikor letelepedett Csehországban. Először a család, barátok részére, majd felvette, a terméklistára, a cukrászdájába, a legidősebb lányáról Marlenkának elkeresztelt süteményt.  Az ilyen tradicionális sütemények eredeti receptjét nagyon nehéz megszerezni, részint mert tájegységenként másképpen készítik, részint pedig hét lakat alatt őrzik készítők. Rengeteg recept található az interneten, a legtöbb sűrített tejből készíti a karamellt. Én ügy gondolom régen nem használtak sűrített tejet, már abból az okból kifolyólag sem, mert nem volt. A Marlenka a méz, dió, karamell hármasára épül, ez, ami minden receptben azonos, de ahogy a vörös bársony tortának is sok verziója van ma már, úgy a Marlenkának is. Én szemezgettem, és ki választottam néhány receptből a nekem szimpatikus elemeket. Meglepően finom lett az eredmény. Kicsit vastagra sikerült a tészta, legközelebb, ebből a mennyiségből, nem kettő, hanem három lapot fogok nyújtani. / A receptbe is így írom/A karamell készítésénél nagyon kell ügyelni, hogy ne legyen a közelünkbe gyerek, és olyan edénybe készítsük, aminek biztonságosan meg tudjuk fogni a fülét. A cukor olvadáspontja nagyon magas, egy csepp is komoly sérüléseket okozhat, nem beszélve arról, ha a tejet hozzáöntjük, hirtelen felhabosodik, könnyen kifut. Kell némi türelem is a karamell főzéshez, mert eltart majd egy órát. De megéri a fáradságot.

 

Hozzávalók, a tésztához

500g liszt

150gcukor

2tojás

2k méz

2k zsír /libazsír/

1cs szalalkáli

2-3dl tej

a krémhez

300gcukor

4dltej

200g vaj

300gdió

2csvanílincukor /fél vanília rúd/

Tészta készítése

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot a szalalkálit a csipet sót, összekeverjük. A tojást leütjük egy kisebb tálba, hozzá adjuk a mézet, a zsírt, és a tej felét, jól összekeverjük, majd a liszthez adjuk. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, tejet adunk még hozzá, puha, de nem lágy tésztát kell kapnunk.  A tésztát három részre osztjuk, / én kettőbe vettem, és vastag lett/ a nagy gáz tepsi aljára sütőpapírt teszünk, minden tészta adagot kinyújtunk, legjobb, ha a sütőpapíron tesszük, 180 fokos sütőbe 10 perc alatt kisütjük a lapokat. /Nagyon ne szaglásszuk a sütőt, a szalalkálinak melegen elég erős szaga van./

 

A krém készítése

A cukrot egy nagyobb edénybe odatesszük a gázra, folytonos kevergetés mellett felolvasztjuk. A tejet közbe felforraljuk. Vigyázni kell a cukorral, mert gyorsan barnul. Amikor a cukor felolvadt a tej egy részét óvatosan hozzáöntjük. Én itt akartam kidobni, elkövettem azt a hibát, hogy hideg tejet öntöttem a cukorhoz. Folytonos keverés mellett megvárjuk, amíg a cukor elolvad a tejbe, és addig főzzük, amíg nem érezzük, hogy sűrűsödik. Lehet vízpróbát is csinálni, /nekem nem sikerült/ egy csepp karamellt egy pohár hideg vízbe cseppentünk, és ha egybe lesüllyed az aljára, akkor jó. Én találomra hagytam abba a karamell főzését. A kész karamellt kihűtjük. A puha vajat kihabosítjuk, és részletekbe hozzákeverjük a kihűlt karamellt, beletesszük a vanillincukrot /vanília rúd/. Ha szép sima, akkor a darált dióból félre teszünk egy maréknyit, a többit a karamell krémhez adjuk.

A kihűlt lapokat, keresztbe félbe vágjuk, a krémet elosztjuk annyi felé, ahány lapot akarunk egymásra tenni, plusz maradjon a tetejére is kicsi. Nem szabad a krémet vastagon kenni, mert csömör lesz a süteményünk. Ha meg kentünk minden lapot, az utolsó tetejére is teszünk vékonyan krémet, és megszórjuk a félre tett dióval. Pár órát hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egész éjszakát tölt ott. A lapok megpuhulnak, a krém is megszilárdul. Tálalás előtt körbevágjuk a széleit, hogy szép szeleteket tudjunk vágni.

 

Természetesen a Marlenkát lehet akár tortaformára is sütni, vagy kisebb sütőlapon, a lényeg, hogy vékony lapok legyenek, mert a szalalkálitől nagyon megnő, de a sütőporos süteményekkel ellentétbe a formáját megtartja. Lehet gazdagítani, csoki reszelékkel, vagy olvasztott csoki csíkokkal díszíteni. Akinek van, hozzá türelme a diót lepiríthatja, és konyharuha közt ledörzsölheti a barna héját darálás előtt.

Karamell másként:

Három tubus /175g/ cukrozott sűrített tejet dunsztos üvegbe nyomunk, csavaros tetővel lezárjuk, és mintha befőttet dunsztolnánk, odatesszük egy vízzel félig telt kis fazékba, legalább három óra kell amíg karamellizálódik a sűrített tejbe a cukor. Célszerű egy konyharuhát tenni az üveg alá, és óvatosan pótolni az elforrt vizet. A tetőt csak akkor vegyük le, ha már kihűlt, a balesetek megelőzése végett.

 

Jó sütögetést

Jó étvágyat

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!