Van úgy, hogy gyorsan kellene valamit sütni, ami hamar kész van és finom is, de egy rendes süteményre való nincs semmiből elég itthon. Ilyenkor kell a fantáziánkra hagyatkozni. Nézzük, mi van a hűtőbe, tejföl, egy nagy dobozos meggyes joghurt, 4 tojás. Liszt se sok van, viszont van egy pudingpor, egy csomag zselatin. Meggybefőtt még van, tavalyról Mit lehet ebből kihozni. Ennek a süteménynek most született a receptje is. De a visszajelzések alapján, nem utoljára készült.
Hozzávalók, a tésztához
4tojás
4k cukor
4k liszt
só
Krémhez
1nagypohár gyümölcsös joghúrt /meggyes v erdei gyümölcsös/
2dl tejföl
2k cukor
1csomag zselatin
1ü megy befőtt
Zseléhez
1 pudingpor /vaníliás v meggyes/
4dl meggy lé
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a 4 kanál cukorral jól kihabosítjuk, amíg elkezd fehéredni, és duplájára nő, ekkor bele tesszük a 4 kanál lisztet, amibe előzőleg elkevertük a sütőport, és lazán simára keverjük. A fehérjét a csipet sóval, kemény habbá verjük, hozzá adjuk a sárgájás masszát és óvatosan elkeverjük, ügyelve hogy a hab ne törjön össze. / négy tojásig nem szoktam szét választani/. egy 26 cm tortaformába, vagy egy 25X25 tepsibe öntjük 180 fokra előmelegített sütőbe harminc percig sütjük. Rácsra téve hűtjük ki.
A meggy, levet oda tesszük forrni, közbe három-négy kanállal veszünk belőle, amivel a pudingport simára keverjük. Az elkevert pudingport vékony sugárba a meggy léhez öntjük, közbe gyorsan keverjük, nehogy csomós legyen. Amikor besűrűsödött félre tesszük hűlni, a tetejére Folpackot simítunk. nem kell belenyomni csak rá simítani, ez megakadályozza, hogy bebőrösödjön.
A zselatint beáztatjuk hat kanál vízbe, a joghurtot és a tejfölt a cukorral jól elkeverjük. amikor a zselatin jól megdagadt, gőz fölött felolvasztjuk, ügyelve nehogy felforrjon, a joghurtos krémből teszünk hozzá két kanállal, amivel jól elkeverjük, majd a többi krémhez adjuk.
A piskótát két lapba vágjuk, az a lapot, ami a teteje volt vissza tesszük a formába. A kihűlt zseléről levesszük a Folpackot, két kanállal teszünk a piskóta lapra, és szépen elkenjük rajta. A joghurtos krémet ráöntjük, és kirakjuk a meggyel a tetejét, pár szemet tegyünk félre a díszítésre. beborítjuk a másik lappal, aminek a tetejére tesszük a zselét. Szép simára próbáljuk elkenni, meggy szemekkel díszítjük. 4-5 órára hűtőbe pihentetjük, hogy a zselatin megkössön. Ekkor levesszük a formára róla, vagy a tepsibe felszeleteljük. Adhatunk mellé tejszínhabot is.
Ezt a gyümölcs zselét más süteményekre is lehet készíteni, túros sütire narancsléből készültet szoktam tenni.
Jó étvágyat
Jó sütögetést
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: