Katianyus süt-főz

Tavaszi vitamin bomba, a sóska

 

                                                           

 

Itt a tavasz, vele együtt megjelentek a kiskertekbe, és a piacon a tavaszi zöldségfélék. A sóska, ami legelőször szedhető, mert, évekig is elvan a kert sarkán, és az első tavaszias napokon már elkezd zöldellni. A fóliásoknál, már szedik a fejes salátát, virágzik a borsó. A sóska igazi vitaminbomba így tél végén, amikor már a szervezetünkből sok kiürült. Gazdag B1-B2-B9 vitaminban, sok C vitamint tartalmaz, emellett kalcium és vas tartalma is számot tevő. A sóska, a spenóthoz hasonlóan nagyon megosztó, van, aki imádja, más egyenesen irtózik tőle. Én sok évig azt mondtam, ha ő meg nem eszik engem, én biztosan nem. Aztán láss csodát, a család kérésére mégis csak nekiveselkedtem, és elkészítettem az első sóskafőzelékem, megkóstoltam, és beleszerettem. A sóska savasságát az oxálsav adja, ennek ellensúlyozására-édesre készítik. A sógornőm vanillincukrot is tesz bele, mástól meg azt hallottam, hogy liszt helyett vaníliás pudingporral habarja be. Lássuk, ahogy én készítem.

Hozzávalók
500g sóska
1k liszt
2k olaj
20ml főzőtejszín

1 – 2 k cukor

A sóskaleveleket folyóvízben alaposan megmossuk, a vastag levélnyeleket lehúzzuk, és lazán összevágjuk. A két kanál olajt megforrósítjuk, és a sóskaleveleket beletesszük, átforgatjuk. /gyorsan össze fog esni/ Addig dinszteljük az olajon, amíg a levelek kezdenek szét „olvadni” ekkor, én ráteszem a lisztet és kicsit megforgatom benne, majd a tűzről levéve, hozzáadom a tejszín felét, bot mixerrel egybeműsítem, hozzá adom a tejszín másik felét és visszaforrástól számított 3 -5 percig főzőm. Közbe beleteszem a csipet sót, a cukrot. Fóron, és hidegen is fogyasztható.

A sóskafőzeléket általában tükör, vagy buggyantott tojással tálalják, de adhatjuk főtt húsokhoz, fasírthoz, különféle húspótlókkal is finom. Szokták még adni tört krumpli mellé is, főleg főtt húsok köreteként.

Aki fél, hogy a liszt összecsomósodik, készíthet habarást, a kanál liszthez kis adagokba önt tejszínt, és simára keveri, és úgy adja a megpárolódott sóskához. Főzőtejszín helyett használhatunk tejet, vagy tejfölt is. Ha tejföllel készítjük egy fél deci vizet adjunk hozzá.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!