A tűzdelt sertés karaj egy igazi ünnepi eleség. A sertés karajt a legtöbben rántva ismerik csak, pedig sokféleképpen elkészíthető. Én a karajt, és a tarját is egyben szoktam venni. Otthon szépen lefejtem a csontról, amiből finom leves készülhet, a húst pedig a saját ízlésem szerint szeletelem fel, attól függően mit szeretnék belőle készíteni. A rántott hús készítése sok időt vesz igénybe, és ha nincs idő, jöhet egy ilyen tűzdelt hús is, amit csak össze kell állítani, be a sütőbe és, lehet mással foglalatoskodni.
Hozzávalók:
1kg sertés karaj /csont nélkül,egyben/
20dkg sonka
15dkg sajt
15dkg füstölt szalonna
1nagy vöröshagyma
3 gerezd foghagyma
kurkuma
kakukkfű
petrezselyemzöld
só bors
½ dl olaj
Elkészítés:
A sertés karajt keresztbe bevagdossuk tíz helyen, olyan mélyen, hogy kb. egy centi még egyben maradjon. A fűszereket, az olajba elkeverjük, és meg kenjük vele a hús, oly módon, hogy a bevágott részeket is érje. Fél órát hagyjuk állni. A sonkát, sajtot, szalonnát és a hagymát tíz szeletre vágjuk, és a befűszerezett hús bevágásaiba teszünk, egy-egy sonka, sajt, szalonna, és hagyma szeletet. egy saslik pálcára felfűzzük a húst, ez megakadályozza, hogy szét csússzon.
Tepsibe tesszük, és fóliával, vagy benedvesített sütőpapírral letakarva, 180 fokos sütőbe egy órát sütjük. Ekkor eltávolítjuk a fóliát, és kicsit rá pirítunk. Kínálhatjuk, burgonyapürével, rizzsel, vagy sült krumplival. Savanyúság illik hozzá.
Ez az étel akár a hidegtál része is lehet. A fűszereket mindenki a saját ízlése szerint variálhatja. Használhatunk hozzá, füstölt sonkát, vagy gépsonkát, de akár paprikás szalámit, vagy kolbászt is.
Jó főzőcskézést
Jó étvágyat
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: