Katianyus süt-főz

Sajttal, sonkával tűzdelt sertés karaj

                                                    

 

A tűzdelt sertés karaj egy igazi ünnepi eleség. A sertés karajt a legtöbben rántva ismerik csak, pedig sokféleképpen elkészíthető.  Én a karajt, és a tarját is egyben szoktam venni. Otthon szépen lefejtem a csontról, amiből finom leves készülhet, a húst pedig a saját ízlésem szerint szeletelem fel, attól függően mit szeretnék belőle készíteni. A rántott hús készítése sok időt vesz igénybe, és ha nincs idő, jöhet egy ilyen tűzdelt hús is, amit csak össze kell állítani, be a sütőbe és, lehet mással foglalatoskodni.

 

Hozzávalók:

1kg sertés karaj /csont nélkül,egyben/

20dkg sonka

15dkg sajt

15dkg füstölt szalonna

1nagy vöröshagyma

3 gerezd foghagyma

kurkuma

kakukkfű

petrezselyemzöld

só bors

½  dl olaj

 

Elkészítés:

A sertés karajt keresztbe bevagdossuk tíz helyen, olyan mélyen, hogy kb. egy centi még egyben maradjon.  A fűszereket, az olajba elkeverjük, és meg kenjük vele a hús, oly módon, hogy a bevágott részeket is érje. Fél órát hagyjuk állni. A sonkát,  sajtot, szalonnát és a hagymát tíz szeletre vágjuk, és a befűszerezett hús bevágásaiba teszünk, egy-egy sonka, sajt, szalonna, és hagyma szeletet. egy saslik pálcára felfűzzük a húst, ez megakadályozza, hogy szét csússzon.                                                                        

                                                  

Tepsibe tesszük, és fóliával, vagy benedvesített sütőpapírral letakarva, 180 fokos sütőbe  egy órát sütjük. Ekkor eltávolítjuk a fóliát, és kicsit rá pirítunk. Kínálhatjuk, burgonyapürével, rizzsel, vagy sült krumplival. Savanyúság illik hozzá.

 

Ez az étel akár a hidegtál része is lehet. A fűszereket mindenki a saját ízlése szerint variálhatja. Használhatunk hozzá, füstölt sonkát, vagy gépsonkát, de akár paprikás szalámit, vagy kolbászt is.

 

Jó főzőcskézést

Jó étvágyat

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!