Katianyus süt-főz

Rakott makaróni, gombával

                                                                     

Nem tudom ki hogy van vele, én szeretem a rakott ételeket. Előfordul, hogy nem tudjuk mit is kéne főzni, mert volt a héten sült, főtt hús, zöldség , rizs is. Ha változatosan akarunk főzni akkor lehet variálni, az egyszerű tésztaételből, kis sajttal, tejföllel esetleg paradicsommal is készíthetünk valami újat. De a rakott ételek rendszerint akkor készülnek, amikor mindenből kevés van.

 

Hozzávalók:

50 dkg makaróni

20dkg gomba v. 1 kis üveg konzerv

10gkg füstölt szalonna

6-7dkg sajt /trapista, vagy ementáli/

1 nagy vöröshagyma

2dl paradicsomlé

bazsalikom

só bors

kk cukor

 

Elkészítés:

A tésztát bő sós vízbe kifőzzük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy nagyobb serpenyőbe aranybarnára sütjük. A hagymát karikára vágjuk, és a kisült szalonnára tesszük, üvegesre pirítjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és rátesszük a hagymára, fel deci vizet adunk hozzá, és addig főzzük amíg a víz elpárolog. Ekkor ráöntjük a paradicsomlevet, fűszerezzük bazsalikommal, sóval, borssal, pici cukorral /el is maradhat/. Ráöntjük a kifőtt tésztára, elkeverjük. A sajtot lereszeljük, és felét a gombás makarónihoz adjuk, meg keverjük, hogy mindenhova jusson. Egy közepes tepsibe öntjük, a tetejét megszórjuk a maradék sajttal, 180 fokos sütőbe 10-15 percig sütjük, attól függően mennyire szeretnénk, hogy a sajt megpiruljon.

Hidegen, és melegen is nagyon finom.

 

A gombát nem szabad sokáig főzni mert megöregszik, gumiszerű lesz. Vannak gombafajták, amiknek van egy minimális mérgező hatásuk, ezt rövid ideig tartó magas hőfokon való főzéssel elveszítik. Mindenképpen olyan helyről kell gombát venni, ahol hitelesen bevizsgálják. Jó szórakozás a gomba gyűjtés a családnak, de csak akkor együk meg ha szakember átnézte, hacsak nem mi vagyunk a gombaszakértők. Ha valaki idegenkedik a gombától, készítheti ezt az ételt szója kockával, vagy felcsíkozott csirkemellből, de akkor picivel több vizet kell alá önteni, hogy a hús is megpuhuljon. Készíthetjük ezt az ételt rétegezve is, egy sor tészta, rá a gombás szószból annyi, hogy befedje, reszelt sajt rá, megint tészta, rá szósz, sajt, addig rakjuk a rétegeket, amíg elfogynak a hozzávalók. Felülre lehetőleg tészta kerüljön, arra szórjuk a reszelt sajtot.

 

Jó főzőcskézést

jó étvágyat

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!