A rakott kel az, az étel, amit azok is szeretnek, aki egyébként, nem szeretik a kelkáposztát. Legtöbbször disznóhússal készül, de lehet pulyka, vagy csirkehúsból is. Én a sült húsok zsírját el szoktam tenni, nagyon finom kenyérre kenve, vagy az ilyen rakott ételek alá, vagy ha van füstölt szalonna, az abból sütött zsír is jó ízt ad neki.
Hozzávalók:
1 közepes kelkáposzta /1-1.5kg/
40dkg darált sertéslapocka
15dkg rizs
1 nagy vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2k zsír
1k pirospaprika
2dl tejföl
só
bors
1kk köménymag
Elkészítés:
A 15dkg rizst, /KB egy háromnegyed bögrényi/, oda tesszük főni másfél bögre vízzel, enyhén sózzuk, és 10 perc főzés után fedővel letakarva hagyjuk kifakadni. A hagymát, a fokhagymával felkockázzuk, és a zsíron üvegesre pirítjuk. rátesszük a darált húst, sózzuk, és fehéredésig pároljuk. Ekkor rátesszük a pirospaprikát, felöntjük egy deci vízzel, fedő alatt puhára főzzük. A kelkáposztát leveleire szedjük, vagy negyedeljük, és enyhén sós vízbe, amibe beletesszük a köménymagot/el is maradhat/ félpuhára főzzük.
Egy 20×25 cm tepsi alját beborítjuk a káposzta levelek felével. Nagyobb leveleket tegyük alulra, könnyebb lesz a szeletelésnél. A húst és a rizst összekeverjük, ha szükséges sózzuk, és a káposztával bélelt tepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk. Beborítjuk a maradék káposzta levelekkel, és a tetejére kenjük a tejfölt. 180 fokos sütőbe 15-20 perc alatt készre sütjük. ez idő alatt megszilárdul a tejföl, és kap egy kis színt is.
x
Régen a rakott ételeket maradékokból készítették, nyugodtan lehet megmaradt pörkölttel is készíteni, akár csirkéből is, amit előzőleg leszedtünk a csontról. Gazdagíthatjuk reszelt sajttal, amit a tejfölre szórunk, vagy akár a töltelékbe is rakhatunk sajtot.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: