Katianyus süt-főz

Csirkehús leves, daragaluskával.

 

                                                                   

A csigatészta mellett a daragaluska a másik nagyon kedvelt levesbetét. Csirkehús leves a legtöbbször ezzel készül.  Én egész csirkét szoktam venni, mert így mindenkinek jut, amit szeret, húsosabb, vagy csontosabb falat. A levest, általában az aprójából szoktak főzni, szárnya, lába, belsőségek, háta, a püspökfalatja /faros rész/, bár ez utóbbit én szeretem sütve is. De bele lehet főzni az egész csirkét, és ha megfőtt, forró olajban megforgatva, finom feltét lehet akármilyen főzelékhez.

A dara/gríz/ galuskának egyetlen titka van, mégpedig az, hogy nem szabad zargatni, kevergetni, mert szét esik. Van, aki tesz szódabikarbónát a galuskába, szerintem ez felesleges.

 

Hozzá valók, a leveshez

1csirkeaprólék

1sárgarépa

1petrezselyemgyökér

1cikk karalábé

1cikk zeller

5-6cm póréhagyma,

6-7 szemes bors

 

 

A galuskához

2tojás

6-7 kanál búzadara

 

Elkészítés:

 

A megtisztított csirkeaprólékot felöntjük kb. 2-2.5 liter vízzel, hozzá adjuk a tetszőlegesen feldarabolt zöldséget. Nálunk nagy cikkekre vágva kerül a levesbe, hogy ha kész, a hússal együtt ki lehessen szedni, de lehet karikára vágva, vagy felkockázva is, attól függően mennyire szereti a család. Mehet bele még egy kis kelkáposzta, ha van karfiol, a póréhagyma helyett, egy kis fej vöröshagyma is jó. Bele dobjuk a szemes borsot, sózzuk, és közepes lángon hagyjuk felforrni. A tetejéről szűrőkanállal leszedjük a habját, és kis lángon, fedő alatt főzzük egy órát. Itt is igaz, mint a többi húslevesnél, hogy nem szabad zubogtatva főzni.

Ha zöldségek, és a hús megpuhult, kiszedjük a levesből, és leszűrjük, hogy szép tiszta legyen a húslevesünk. /Én csak akkor szoktam, ha vendégeknek készül/.

A tojásokat leütjük egy tányérba, sózzuk, és villával jól elkeverjük, kanalanként hozzá adjuk a búzadarát, jól elkeverjük. Itt szokták sokan elrontani /sokáig én is/ mert nem szabad csak annyi darát hozzá adni, amitől sűrű tejföl állaga lesz. Félre tesszük, 20-30 percig, ez idő alatt a dara megszívja magát a tojással.  A leszűrt levest visszaforraljuk, /próbáljuk megtalálni azt, amikor már forr, de nem zubog/, kanál segítségével mandula nagyságú galuskákat szaggatunk, amit tíz-tizenöt percig főzünk, attól függően, hogy puhára, vagy harapósra szeretnénk a galuskákat. Nagyon fontos, hogy nem szabad kevergetni, mert szét esik a galuska. Amikor úgy gondoljuk jó, egy galuskát kiveszünk, kanállal kettévágjuk, hogy kellőképpen megfőtt e, elzárjuk a gázt és pár perc múlva tálalhatjuk.

 

A daragaluskát, mint a többi levesbetétet, több módon is szokták főzni. Van, aki sima sós vízbe főzi ki, és külön tányéron kínálja, más leveskockából főzött alap lébe főzi ki, és szintén külön tálalja. Én úgy szeretem, ha a galuska, vagy más tészta átveszi, a leves ízét ezért belefőzöm. De bárhogyan is főzzük, egy igazán finom ételt tehetünk az asztalra, a család legnagyobb örömére.

 

Jó főzöcskézést

Jó étvágyat

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!