Katianyus süt-főz

Ablakos hatos, négyes, hármas fonás, meg az apróságok

                      

 

 

A karácsonyi asztalról nem hiányozhat a bejgli mellől a fonott kalács sem. Nagyon szép fonásokat lehet készíteni, vagy kis apróságokat, ami a gyerekek körében nagyon népszerű szokott lenni. Én a sima kalács tésztát készítettem, de lehet gazdagítani mazsolával, vagy a tészta feléhez gyúrt kakaóval.

A hagyományos kalács zsírral készül, aki idegenkedik tőle jó minőségű vajjal helyettesítheti.

/A poszt végén a videó/

 

Hozzávalók

100dkg liszt

5dl tej

3dkg élesztő

10dkg cukor

10dkg zsír

1+1 tojás

csipet só

 

Elkészítés

 

1.5dl tejet felmelegítünk, feloldunk benne 1 kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.  A lisztet tálba szitáljuk. Akár kétszer is át lehet szitálni, minél lazább a liszt annál finomabb lesz a kalács. A liszthez adjuk a cukrot /ízlés szerint lehet több is/ a sót, lazán átkeverjük, mélyedést készítünk, amibe a tojást a felfuttatott élesztőt, és kevés langyos tejet teszünk, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. a tejet részletekbe öntjük hozzá, amíg a tésztánk össze áll. Veszünk a zsírból fél kanálnyit amivel tovább dagasztjuk a tésztát. Addig adagoljuk a zsírt, amíg a tészta sem a kezünkhöz, sem a tálhoz nem ragad. Ha jól dolgoztunk, szép sima tésztát kapunk. Alá lisztezünk kicsit, és tíz percig meleg helyen pihentetjük. Tíz perc után deszkára borítjuk, négy egyenlő részre osztjuk, a részekből kis cipókat formálunk. Az első cipót hat, a másodikat négy, a harmadikat pedig három részre osztottuk, /segítségemre volt a pék fiam/ Ablakos hatost, négyes és hármas fonás készült, a negyedik cipóból apróságok lette . A meg font kalácsokat konyharuhával letakarva harminc percig kelesztettük. Kelesztés után a kalácsok tetejét megkentük felvert tojással, és 180 fokos sütőbe harminc perc alatt készre sütöttük. Az apróságoknak elég negyed óra sütés.

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!