A karácsonyi asztalról nem hiányozhat a bejgli mellől a fonott kalács sem. Nagyon szép fonásokat lehet készíteni, vagy kis apróságokat, ami a gyerekek körében nagyon népszerű szokott lenni. Én a sima kalács tésztát készítettem, de lehet gazdagítani mazsolával, vagy a tészta feléhez gyúrt kakaóval.
A hagyományos kalács zsírral készül, aki idegenkedik tőle jó minőségű vajjal helyettesítheti.
/A poszt végén a videó/
Hozzávalók
100dkg liszt
5dl tej
3dkg élesztő
10dkg cukor
10dkg zsír
1+1 tojás
csipet só
Elkészítés
1.5dl tejet felmelegítünk, feloldunk benne 1 kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. A lisztet tálba szitáljuk. Akár kétszer is át lehet szitálni, minél lazább a liszt annál finomabb lesz a kalács. A liszthez adjuk a cukrot /ízlés szerint lehet több is/ a sót, lazán átkeverjük, mélyedést készítünk, amibe a tojást a felfuttatott élesztőt, és kevés langyos tejet teszünk, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. a tejet részletekbe öntjük hozzá, amíg a tésztánk össze áll. Veszünk a zsírból fél kanálnyit amivel tovább dagasztjuk a tésztát. Addig adagoljuk a zsírt, amíg a tészta sem a kezünkhöz, sem a tálhoz nem ragad. Ha jól dolgoztunk, szép sima tésztát kapunk. Alá lisztezünk kicsit, és tíz percig meleg helyen pihentetjük. Tíz perc után deszkára borítjuk, négy egyenlő részre osztjuk, a részekből kis cipókat formálunk. Az első cipót hat, a másodikat négy, a harmadikat pedig három részre osztottuk, /segítségemre volt a pék fiam/ Ablakos hatost, négyes és hármas fonás készült, a negyedik cipóból apróságok lette . A meg font kalácsokat konyharuhával letakarva harminc percig kelesztettük. Kelesztés után a kalácsok tetejét megkentük felvert tojással, és 180 fokos sütőbe harminc perc alatt készre sütöttük. Az apróságoknak elég negyed óra sütés.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: