Ez az étel viszonylag gyorsan elkészül, nem igényel különleges főző tudományt, akár kezdők is elkészíthetik. A tokány alapja a húsos, füstölt szalonna, nélküle nem tokány, a tokány. A tokányt, és úgy általában a szaftos ételekhez, zsírosabb húsokat használunk. A sertéslapocka, a tarja, ami alkalmasabb, a comb, vagy a karaj szárazabb, inkább sütve jó. Sokan nem esznek vörös húsokat, ők készíthetik kicsontozott csirke, vagy pulyka combból.
Hozzávalók
50dkg sertéslapocka
10dkg húsos, füstölt szalonna
1 nagyobb vöröshagyma
2gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
só
bors
1 k liszt
Elkészítés
A szalonnát apró kockákra vágva kisütjük. Amikor már kezd kis színt kapni, rádobjuk, a felkockázott hagymákat, és üvegesre pirítjuk. A húst, vékony csíkokra vágjuk, és a hagymára tesszük, fehéredésig pároljuk. Ekkor sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, rátesszük a felkockázott paprikát, paradicsomot / vagy 1-2 kanál lecsóalapot/ és 1dl vízzel felöntjük, fedő alatt fél órát főzzük, közbe néha nézzünk rá, le ne süljön. Amikor a hús már puha, fedő nélkül főzzük, hogy a felesleges víz elpárologjon. 1 kanál lisztet szórunk rá, jól elkeverjük, ne maradjon csomós, kicsit rápirítunk, és pár kanál vízzel hígítjuk, visszaforrásig főzzük. Nokedlivel, vagy tésztával tálaljuk. Savanyúság illik hozzá.
Nokedli, vagy galuska? Amikor én kezdtem főzni, még galuskát készítettünk. A bekevert tésztát kanállal szaggattuk a forrásba levő vízbe, jó nagy falatokat. a csirkepörkölthöz ma is azt szeretem. Később lett nokedli szaggatónk, azzal már egyforma kis gömböcskéket lehetett főzni. Manapság már többféle méretet lehet venni.
Jó főzőcskézést
Jó étvágyat
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: