Katianyus süt-főz

Borsos tokány

 

                                                  

Ez az étel viszonylag gyorsan elkészül, nem igényel különleges főző tudományt, akár kezdők is elkészíthetik. A tokány alapja a húsos, füstölt szalonna, nélküle nem tokány, a tokány. A tokányt, és úgy általában a szaftos ételekhez, zsírosabb húsokat használunk. A sertéslapocka, a tarja, ami alkalmasabb, a comb, vagy a karaj szárazabb, inkább sütve jó. Sokan nem esznek vörös húsokat, ők készíthetik kicsontozott csirke, vagy pulyka combból.

 

Hozzávalók

50dkg sertéslapocka

10dkg húsos, füstölt szalonna

1 nagyobb vöröshagyma

2gerezd fokhagyma

1 zöldpaprika

1 paradicsom

bors

1 k liszt

 

Elkészítés

A szalonnát apró kockákra vágva kisütjük. Amikor már kezd kis színt kapni, rádobjuk, a felkockázott hagymákat, és üvegesre pirítjuk. A húst, vékony csíkokra vágjuk, és a hagymára tesszük, fehéredésig pároljuk. Ekkor sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, rátesszük a felkockázott paprikát, paradicsomot / vagy 1-2 kanál lecsóalapot/ és 1dl vízzel felöntjük, fedő alatt fél órát főzzük, közbe néha nézzünk rá, le ne süljön. Amikor a hús már puha, fedő nélkül főzzük, hogy a felesleges víz elpárologjon. 1 kanál lisztet szórunk rá, jól elkeverjük, ne maradjon csomós, kicsit rápirítunk, és pár kanál vízzel hígítjuk, visszaforrásig főzzük. Nokedlivel, vagy tésztával tálaljuk. Savanyúság illik hozzá.

 

Nokedli, vagy galuska? Amikor én kezdtem főzni, még galuskát készítettünk. A bekevert tésztát kanállal szaggattuk a forrásba levő vízbe, jó nagy falatokat. a csirkepörkölthöz ma is azt szeretem. Később lett nokedli szaggatónk, azzal már egyforma kis gömböcskéket lehetett főzni. Manapság már többféle méretet lehet venni.

 

Jó főzőcskézést

Jó étvágyat

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!