Katianyus süt-főz

Málnás álom

                                        

 

Nincs is nagyobb öröm ebben a nagy melegbe, mint beleharapni egy jó hűvös krémes süteménybe. A joghurttal készült krémek előnye, hogy már maga a joghurt is hűsítő hatással bír, és nincs is tán olyan gyümölcs, amivel nem harmonizál az íze. Ilyenkor nyáron a szezonális gyümölcsökkel számtalan variációt készíthetünk. Én most málnával készítettem, de lehet szederrel, ribizlivel, áfonyával. /Mivel a szeder eléggé savanyú, több cukrot igényel./

Előfordulhat, hogy nincs kéznél friss gyümölcs, akkor befőttből készítsük el. Én a fagyasztott gyümölcsöt semmiképpen nem ajánlom, mert kiengedéskor veszít az ízéből, összeesik, és rengeteg levet enged, amitől elázhat a krém.

Hozzávalók

4tojás

4K cukor

4K liszt

Krémhez:

30dkg málna

3K cukor

1 nagydoboz málnás joghurt /erdei gyümölcsös/

5dl tejszín + habfixáló

1 zselatin

 

Elkészítés:

A tojásokat szét választjuk, a fehérjéből kemény habot verünk pici sóval, a sárgáját a cukorral fehéredésig verjük. A lisztet óvatosan belekeverjük a cukros sárgájához, majd beleforgatjuk a felvert tojáshabot. / Én négy tojásig nem szoktam szétválasztani/ Egy 26cm tortaforma, vagy kis tepsi alját kibélelünk sütőpapírral, és 180 fokon KB húsz perc alatt kisütjük. Rácsra téve hűtjük ki.

A málnából 15 dkg jól összetörjük /turmixszoljuk/ a három kanál cukorral, és felforraljuk. Használhatunk helyette málnalekvárt is.

A kihűlt piskótát két lapba vágjuk, az aljáról eltávolítjuk, a sütőpapírt ás az egyik lapot visszatesszük a formába, és a kihűlt lekvár felével megkenjük. A málnákból válogatunk 15-20 szép szemet, amivel majd díszítjük a süteményt.

A zselatint beáztatjuk 9 kanál vízbe. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, félre tesszük KB 1/3 –át, a többit a joghurttal elkeverjük. A megdagadt zselatint gőz fölött felolvasztjuk, hozzá keverünk két kanál krémet, majd jól elkeverjük a többi krémmel. A krém felét az előkészített piskótára öntjük, rászórjuk a málnát, és betakarjuk a többi krémmel. A másik piskóta lapot is megkenjük lekvárral, és a krémre borítjuk. A tetejét a félre tett tejszínnel bevonjuk, és málnaszemekkel díszítjük. Hűtőbe téve pár órát /egy éjszakát/ hűtjük.

A jól lehűtött süteményt óvatosan körbevágjuk és eltávolítjuk róla a formát. /tepsibe kockára vágjuk/ Kínálhatunk mellé málnalekvárt.

 

Jó sütögetést

Jó étvágyat

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!