Ez a sütemény méltatlanul ment feledésbe, pedig anyáink nagyanyáin asztalára sűrűn került. Régen, a konyharuhába csomagolt tésztát egyszerűen egy madzag segítségével leengedték a kútba, és akár nyolc órát is ott hagyták. A legfinomabb liba, vagy tyúk zsírral. Vizenkullogót még fiatalasszony koromba sütöttem a dédivel. Tőle tanultam rétest nyújtani is. Sokszor eszembe volt sütni kellene, de mindig valami gyors készült helyette. Szerintem nem olyan macerás, mint ahogy első hallásra látszik.
Hozzávalók:
3tojás
250ml tejföl
500g liszt
1cs instant élesztő
1cirom héja
1teás kanál citromlé
250 g lágy zsír + a ruha kenésére
300-400g kristálycukor
A tojásokat a tejföllel, citromlével, citromhéjjal, és a sóval jól kikeverjük. Részletekbe beletesszük az élesztővel elkevert lisztet. Jól gyúrható, de nem lágy tésztát kell kapnunk. A zsírt, ami lehet libazsír is, kis részekbe belegyúrjuk a tésztába, hasonló mód, mintha hagyományos kalács tésztát készítenénk. Legalább 10 percig dagasztjuk. Egy nagyobb konyharuhát lekenünk zsírral, a tésztát a ruha közepére helyezzük, az átlós sarkokat összekötjük, egy fakanálra akasztva az előzőleg odakészített, nagy fazék szoba-hőmérsékletű vízbe helyezzük. Nem kell megijedni, mert le fog süllyedni. Csak arra kell ügyelni, a csomó ne merüljön a víz alá. Ha jó nagydarabon és elég vastagon kentük a zsírt a ruhára, nem fog elázni a tésztánk. Legalább két-három órát kelesztjük, ez idő alatt a tészta elindul a vízfelszínre, jobbra-balra billenve „ kullog”, akkor van kész, ha mint egy kis csónak ül a vízfelszínén.
Ekkor deszkára borítjuk. Fánk tésztához hasonló állaga van a tésztának, a ruhára ragadt részt, kanállat le lehet szedni. Öklömnyi, darabokra vágjuk a tésztát, nekem tizenkét darab lett. Egy tálcára kristálycukrot öntünk, és ebben nyújtjuk, ki kb 20cm hosszóra, középen összehajtjuk, kicsit tekerünk rajta, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól 5-6 cm.
Az így elkészített süteményt ízlés szerint megszórjuk vaníliás cukorral, 180 fokra elő melegített sütőbe, 18-20 perc alatt arany barnára sütjük. Melegen, és hidegen is nagyon finom.
Nem egyszerű elkészíteni, de megéri a fáradságot. Friss élesztővel is elkészíthető, a tejfölből csak 1,5dl teszünk, + 1dl tej, amiben felfuttatjuk az élesztőt. Itt is mint a legtöbb receptnél a liszt mennyisége függ a tojások nagyságától a tejföl sűrűségétől. Előfordul, hogy 1-2 kanállal kevesebb, vagy éppen több kel. A konyharuhát sem kel kidobni, egykis forróvíz, meg extra adag mosogatószerrel kijön belőle a zsír.
Jó sütögetést
Jó étvágyat
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: