Lapcsányka, lepcsányka, vagy tocsni
Minden húsimádónak kell egy húsmentes nap, a lepcsányka nagyszerű húspótló. Van, ahol sörkorcsolyának kínálják. De akár főzelékre hús helyett feltétnek is mennyei, vagy csak magába fogyasztva is finom. Én most kelkáposzta főzelékkel készítettem.
Azt szokták mondani, hogy a magyar embernek a krumpli a második kenyere. az biztos, nincs másik olyan zöldségféle, amiből annyiféle étel készíthető, mint a krumpliból. A lepcsánykát az egész országban ismerik, legfeljebb más névvel illetik. Hallottam már tapsikának is említeni, amikor nem kanállal szaggatják, hanem vizes kézzel gombócokat formálnak és ellapítják, „tapsikolják”, innen a neve, bár ez annyiban különbözik a többitől, hogy egy kanál liszt helyett zsemlemorzsát tesznek bele.
Hozzávalók:
4-5 nagyobb krumpli kb.1kg
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
10dkg liszt
só
bors
olaj a sütéshez
A krumplit meghámozzuk és lereszeljük /káposztareszelőn/, sózzuk, borsozzuk, beleütjük a tojást, belereszeljük a fokhagymát, jól összekeverjük, és beletesszük a lisztet. Sűrű nokedli állagúnak kell lennie. Forró, bő olajba kanállal szaggatunk tojásnyi adagokat, amit az olajban a kanállal ellapítunk kicsit. Pár perc alatt mindkét oldalát pirosra sütjük. Kínálhatjuk így magában is, de főzelékkel, vagy rizzsel is isteni.
A krumpli hajlamos arra, hogy levet engedjen, főleg reszelve, ezért gyorsan kell vele dolgozni, de semmiképpen se tegyünk bele pluszba lisztet, mert bodagos lesz. Aki szereti paprikásan, tehet bele egy kiskanállal, nem fogja elrontani.
Amikor én gyerek voltam, sokszor apukám főzött, a káposztás tészta mellett ez volt az egyik étel, amit sűrűn készített, de nem olajba sütötte, hanem a kész masszát beleöntötte egy kizsírozott tepsibe, a tetejét is meglocsolta zsírral, és a sparhelt sütőjében sütötte meg. Egybe sütve akkor a legjobb, ha füstölt szalonna zsírjával készül, főleg ha kisült pörcöt a tetejére szórják.
Jó főzőcskézést
Jó étvágyat
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: