Katianyus süt-főz

Zöldséges tepsis-krumpli, oldalassal

WP_20160920_17_56_49_Pro

 

 

Talán nincs is olyan ember, aki nem szereti a krumplit. Én, sülve, főve, kockára vagy hasábra vágva, akár reszelve is, de a sima sós krumplit nem szeretem. Így vagyok a zöldségekkel is. A levesekbe az ízéért teszek csak. De sülve,! főleg jó fűszeresen, vagy különféle paradicsomos szószokba imádom.

 

hozzávalók.

4db nagy burgonya

2 db sárgarépa

1 nagyobb pasztinák

1 nagy fej vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

só, bors

petrezselyemzöld

kakukkfű

kurkuma

oregánó /szurokfű/

majoránna

tárkony

1dl olaj

8 szelet oldalas

 

 

 

Elkészítés:  Az oldalas szeleteket egy tálba sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés majoránnával és kurkumával.

A krumplit és a zöldségeket meghámozzuk, és kb 3mm karikára vágjuk, egy nagy tepsibe halmozzuk. Rákarikázzuk a hagymát és a fokhagymát. Kis tálba öntjük az 1dl olajt, kávéskanál sót, borsot kakukkfüvet, a finomra vágott petrezselymet, késhegynyi kurkumát. Ha szereti a család a savanykás ételeket, egy kis tárkony is mehet bele. Jól elkeverjük és a zöldséges burgonyára öntjük, átforgatjuk, hogy mindenhova jusson a fűszerekből. Az oldalas szeleteket a tetejére helyezzük, és 170 fokos sütőbe tesszük. Egy óra alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, fóliával letakarjuk, így biztosítva, hogy mindenütt átsüljön.

Tálaláskor, frissen vágott petrezselyemmel megszórjuk. Savanyúság illik hozzá.

 

 

Parsnips-1A pasztinákot /paszternák/ kevesen ismerik, de sokan használják. Kinézetre megtévesztően hasonlít a petrezselyem gyökérre. Mivel sokkal könnyebben termeszthető, megél a kemény agyagos földben is, ellentétben a zöldséggel, ami a puha homokos talajt szereti, előszeretettel helyettesítik a petrezselyem gyökeret pasztinákkal. Sülve a burgonya ízére hasonlít.

 

Természetesen ezt az ételt el lehet készíteni több, vagy éppen kevesebb zöldséggel. Mehet bele zeller, karalábé. Ha van itthon, karfiolt, vagy brokkolit szoktam még bele tenni, amit sós vízbe félpuhára főzök, és a végén teszem bele, amikor már elég tíz perc sülés is. A fűszerezésnek is csak a saját fantáziánk szab gátat.

 

Jó fözöcskézést

Jó étvágyat

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!