Katianyus süt-főz

Rákóczi túrós

WP_20160315_17_24_24_Pro

 

Stílszerűen március 15-re sütöttem Rákóczi túróst. Ennek is, mint sok más süteménynek van egy alapreceptje, de minden tájegységen, sokszor családon belül is másként készítik. Az alap, egy linzer tészta, túró és a tojáshab. A legtöbb helyen baracklekvárt is tesznek bele, vagy mazsolát a túróba, esetleg gyümölcs darabokat. Ha egyszerűen akarnék fogalmazni akkor azt mondanám, a Rákóczi túrós egy túrós lepény aminek a tetejére tojáshabot tesznek.

 

Hozzávalók: tésztához

300g liszt

200g vaj

150g cukor

1tojás sárgája

1vaníliáscukor

1kkanál sütőpor

csipet só

 

Túrós töltelék

500g túró

4 tojás sárgája

200gcukor

reszelt citromhéj

2vaníliáscukor

 

Tojáshab

5 db tojásfehérje

200gcukor

1-1,5 víz

 

Elkészítés

 

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat és jól elmorzsoljuk, beletesszük a vaníliás cukrot, a cukrot, sót, sütőport és a tojássárgáját, és összedolgozzuk. Kicsit kemény tésztát fogunk kapni, ha nem akar összeállni egy kanál tejföllel segíthetünk rajta. Kinyújtjuk, egy 25 x 30cm tepsi alját kibélelünk vele. Én csak kicsit elszoktam lapítani, és a tepsibe nyomkodom szét, úgy, hogy kis pereme is legyen./ A tésztának nagy a zsírtartalma, nem szükséges sütőpapír, vagy a tepsi kikenése. /

A tojások sárgáját a cukorral jól kihabosítjuk, egész kifog fehéredni, és legalább duplájára nő. A túrót előzőleg jól áttörjük, ne legyen csomós, és óvatosan a sárgájás habhoz forgatjuk, közbe beletesszük a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a tésztával kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, 180 fokos sütőbe kb,20 perc alatt megsütjük.Nem baj, ha a túró kis színt kap.

A 200g cukrot, /lehetőleg nyeles edénybe/ 1 – 1,5 dl vízzel ami ellepi a cukrot, odatesszük melegedni, meg várjuk amíg felforr. A tojások fehérjét elkezdjük felverni, amikor már kezd keményedni, de még lefolyik a habverőről, óvatosan, kis sugárba elkezdjük adagolni a forró szirupot, és kemény habbá verjük Szép fényes lesz, és olyan krémes állagú./Nagyon lassan kis adagokba kell a szirupot a tojásfehérjéhez önteni, mert a fehérje hajlamos a kicsapódásra./

A kisült de még forró sütemény tetejét vékonyan megkenjük baracklekvárral, és ráöntjük a tojásfehérje habot, elsimítjuk. és visszatesszük a sütőbe, kb 140-150 fokra 20percig, ez idő alatt kap egy kis színt is a hab.

 

Az, hogy a Rákóczi túrósunk, hogy fog kinézni, csak a fantáziánkon múlok. Van aki a tojáshabot nyomózsákkal viszi fel a süteményre, rácsosan, és a végén a rácsok közeit tölti ki baracklekvárral. Van aki gyümölcsdarabokat, vagy mazsolát tesz a túróba. A lekvár akár el is maradhat. De akárhogy készítjük is, a család örülni fog ennek a finom süteménynek.

 

Jó sütögetést.

Jó étvágyat.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!