Stílszerűen március 15-re sütöttem Rákóczi túróst. Ennek is, mint sok más süteménynek van egy alapreceptje, de minden tájegységen, sokszor családon belül is másként készítik. Az alap, egy linzer tészta, túró és a tojáshab. A legtöbb helyen baracklekvárt is tesznek bele, vagy mazsolát a túróba, esetleg gyümölcs darabokat. Ha egyszerűen akarnék fogalmazni akkor azt mondanám, a Rákóczi túrós egy túrós lepény aminek a tetejére tojáshabot tesznek.
Hozzávalók: tésztához
300g liszt
200g vaj
150g cukor
1tojás sárgája
1vaníliáscukor
1kkanál sütőpor
csipet só
Túrós töltelék
500g túró
4 tojás sárgája
200gcukor
reszelt citromhéj
2vaníliáscukor
Tojáshab
5 db tojásfehérje
200gcukor
1-1,5 víz
Elkészítés
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat és jól elmorzsoljuk, beletesszük a vaníliás cukrot, a cukrot, sót, sütőport és a tojássárgáját, és összedolgozzuk. Kicsit kemény tésztát fogunk kapni, ha nem akar összeállni egy kanál tejföllel segíthetünk rajta. Kinyújtjuk, egy 25 x 30cm tepsi alját kibélelünk vele. Én csak kicsit elszoktam lapítani, és a tepsibe nyomkodom szét, úgy, hogy kis pereme is legyen./ A tésztának nagy a zsírtartalma, nem szükséges sütőpapír, vagy a tepsi kikenése. /
A tojások sárgáját a cukorral jól kihabosítjuk, egész kifog fehéredni, és legalább duplájára nő. A túrót előzőleg jól áttörjük, ne legyen csomós, és óvatosan a sárgájás habhoz forgatjuk, közbe beletesszük a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a tésztával kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, 180 fokos sütőbe kb,20 perc alatt megsütjük.Nem baj, ha a túró kis színt kap.
A 200g cukrot, /lehetőleg nyeles edénybe/ 1 – 1,5 dl vízzel ami ellepi a cukrot, odatesszük melegedni, meg várjuk amíg felforr. A tojások fehérjét elkezdjük felverni, amikor már kezd keményedni, de még lefolyik a habverőről, óvatosan, kis sugárba elkezdjük adagolni a forró szirupot, és kemény habbá verjük Szép fényes lesz, és olyan krémes állagú./Nagyon lassan kis adagokba kell a szirupot a tojásfehérjéhez önteni, mert a fehérje hajlamos a kicsapódásra./
A kisült de még forró sütemény tetejét vékonyan megkenjük baracklekvárral, és ráöntjük a tojásfehérje habot, elsimítjuk. és visszatesszük a sütőbe, kb 140-150 fokra 20percig, ez idő alatt kap egy kis színt is a hab.
Az, hogy a Rákóczi túrósunk, hogy fog kinézni, csak a fantáziánkon múlok. Van aki a tojáshabot nyomózsákkal viszi fel a süteményre, rácsosan, és a végén a rácsok közeit tölti ki baracklekvárral. Van aki gyümölcsdarabokat, vagy mazsolát tesz a túróba. A lekvár akár el is maradhat. De akárhogy készítjük is, a család örülni fog ennek a finom süteménynek.
Jó sütögetést.
Jó étvágyat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: